Hyvät gallupit voisivat korvata vaalit

Kesä-heinäkuun vaihteessa julkaistii lukuja puolueiden kannatuksesta. Muutosta oli taas tapahtunut, mutta tutkimus jätti jälleen syrjään yhden oleellisen ryhmän, nukkuvien puolueen, vaikka se edustaa kolmannesta äänioikeutetuista.

Äänestäjien siirtyminen virallisista puoleista toiseen lienee osittain totta, mutta mikä merkitys on sillä, jos nukkuvat ovat heränneet ja kannattavat nyt esimerkiksi keskustaa? Vajavaiset tutkimukset tai oikeastaan vain gallupit eivät tuota tietoa tästä mielenkiintoisesta ilmiöstä.

Demokratian uskottavuuden kannalta olisi tärkeää tietää, miksi nukkuvat eivät äänestä – tai jos heräävät, ketä he äänestävät. Tieteellisen tutkimuksen kriteerit eivät näissä gallupeissa täyty, jos kolmannes äänioikeutetuista jätetään analysoimatta.

Puolueiden kannatusmuutosten mittaus on kansalaisten yleinen puheenaihe ja siksi siihen tulisi saada vankempaa tieteellistä pohjaa. Hyvätasoisen gallupin tulos saattaa ohjata puolueita demokraattiseen muutokseen ja siksi ne ovat tietenkin tärkeitä. Tulevaisuudessa tietotekniikan kehittyessä voitaisiin jopa vaaleja korvata riittävän kattavilla puolueettomilla sertifioiduilla gallupeilla.

Esko Järvenpää

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

Labroratorio- tuloksiaan joutuu odottamaan piinallisen pitkään

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.