Hyvät tavat on hyvä oppia jo nuorena

Mitähän sopimatonta on hyvissä tavoissa, kohteliaisuudessa, siisteydessä, ahkeruudessa työn teossa ja koulussa, avuliaisuudessa ja ystävällisyydessä teoissa ja sanoissa?

Kolmella kehittävällä sanalla sanottuna: "Oppia ikä kaikki". Tämän periaatteen seurauksena tulevat hyvin nukutut yöt ja rauhaisa kypsyminen aikuisuuteen, jossa ei enää ihmeellistä ole ja jossa voi muistella tuota ajan kultaamaa vaihettaan, unohtamatta sopimattomia "kasvukipuja" luonnollisina mutta ei kerskaillen.

Oppia oli ikä kaikki, leikkiä osa ja työtä kohta toinen puoli. Kun morsiamen tuleva appi hakee tätä kesähäissä puimahuoneella toiseen tanssiin pyytäen "saanko luvan" on siinä hyvät tavat ja kohteliaisuus samassa ystävällisyydessä.

Kun koulussa nousee seisomaan vastatessaan, jättää lakin naulakkoon ja syö ruuan, on oppinut hyvät tavat, siisteyden ja ahkeruuden koulussa valmiiksi kesätöihin.

Kun autossa ja junassa antaa paikan vanhemmalle ja naiselle, auttaa kotitöissä ja mummolassa, tervehtii ystävällisesti ja käyttää sanoja "kiitos" ja "ole hyvä", on kohteliaisuus, avuliaisuus ja ystävällisyys tullut tavaksi.

JAAKKO RUOKOJA Laihia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.