Hyvät tavat on hyvä oppia jo nuorena

Mitähän sopimatonta on hyvissä tavoissa, kohteliaisuudessa, siisteydessä, ahkeruudessa työn teossa ja koulussa, avuliaisuudessa ja ystävällisyydessä teoissa ja sanoissa?

Kolmella kehittävällä sanalla sanottuna: "Oppia ikä kaikki". Tämän periaatteen seurauksena tulevat hyvin nukutut yöt ja rauhaisa kypsyminen aikuisuuteen, jossa ei enää ihmeellistä ole ja jossa voi muistella tuota ajan kultaamaa vaihettaan, unohtamatta sopimattomia "kasvukipuja" luonnollisina mutta ei kerskaillen.

Oppia oli ikä kaikki, leikkiä osa ja työtä kohta toinen puoli. Kun morsiamen tuleva appi hakee tätä kesähäissä puimahuoneella toiseen tanssiin pyytäen "saanko luvan" on siinä hyvät tavat ja kohteliaisuus samassa ystävällisyydessä.

Kun koulussa nousee seisomaan vastatessaan, jättää lakin naulakkoon ja syö ruuan, on oppinut hyvät tavat, siisteyden ja ahkeruuden koulussa valmiiksi kesätöihin.

Kun autossa ja junassa antaa paikan vanhemmalle ja naiselle, auttaa kotitöissä ja mummolassa, tervehtii ystävällisesti ja käyttää sanoja "kiitos" ja "ole hyvä", on kohteliaisuus, avuliaisuus ja ystävällisyys tullut tavaksi.

JAAKKO RUOKOJA Laihia

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

Koulutusjärjestelmästä opintojärjestelmään

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.