Hyviä kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa

Me suomalaiset olemme menneinä vuosikymmeninä eläneet melko omillamme ja jonkun ulkomaalaisen tapaaminen oli varsin satunnaista. Pikkuhiljaa olomme kansainvälistyi, johon vaikutti oman matkailumme suuntautuminen myös ulkomaille.

Viime vuosina on tapahtunut paljon maahan matkailua ja muuttoa. Erityisesti äkkiä lisääntynyt turvapaikkahakijoiden tulva herätti varmaan kaikissa meissä epävarmuutta ja ihmetystä. Kuinka Suomi tulee toimimaan tulijoiden kanssa.

Selvää on, että tapahtuma ei ole jättänyt ketään vaille mielipidettä. Äänekkäimmät tuovat kantansa ilmi, osa jopa laittomuuksiin asti ulottuvin toimin.

Itse olen ollut eri tavoin auttamassa omalla tavallani turvapaikanhakijoita esim. majoittamalla heitä kotiini erilaisia aikoja. Mitä enemmän kokemukseni karttuvat, sitä enemmän luottamukseni ja kunnioitukseni heihin kasvavat.

Erityisesti huomasin jo heti alkutapaamisissa sen, että heillä on ollut hyvä ja kunnioitukseen ohjaava kotikasvatus. Rehellisyys arkielämässä oli silmiinpistävää. Tästä olisi esimerkkejä suuremmillekin palstariveille.

Maahanmuuttaja työelämässä on oma lukunsa. He ovat rikkaus suomalaisessa työ- ja yrityselämässä. Kokemukseni ovat osin rajalliset, mutta esim. taksialan palvelukset ovat huippuluokkaa. Kerron tästä yhden esimerkin.

Olin keväällä auttamassa aikuista tytärtäni junalle suurien laukkumäärien kanssa. Tällöin riensi paikalle autostaan taksin kuljettaja (afgaani? arabi?) kysyen, saako auttaa. Olimme vähän hölmistyneitä, mutta toki hänen apunsa kelpasi.

Mies koppasi kaksi suurinta laukkua ja kantoi ne asemasillalle meidän päästessä vähemmällä. Kyseessä ei siis ollut asiakassuhde vaan pelkkä auttamishalu.

Anteeksi vain suomalainen taksimies, mutta sinulta en todellakaan olisi moista odottanut.

Vastikään vaihdatin autooni hankalassa paikassa olevan Xenon-polttimon ja sytyttimen huoltamolla. Uudet olin ostanut muualta, joten niillä ei firman liikevoitto kasvanut.

Tehtävän otti hoitaakseen ­Andrei, jonka asiakkaana tunsin olevani vähintään kuningas.

Homma hoitui, ja sain avaimet pienen paperilapun kera, 10 euroa. Ystävällisen hymyn saattelemana lähdin ajamaan iloisena kotiin.

Tämä kirjoitus oli aivan pakko laatia. En muista, että maahanmuuttajista olisi liiaksi kehuja jaettu näillä palstoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kortteli- mallista synergia­etuja

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.