Hyviä uutisia Anja Snellmanille

Kirjailija Anja Snellman hätäili Sunnuntaisuomalaisen kolumnissaan (2.6.) syyttä suotta Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen Kalevala-hankkeen miehisyydestä, muka All Male Panel -rakenteesta. Olemme erittäin tietoisia kalevalaisen perinteen 1800-luvulta peräisin olevasta sukupuolivääristymästä, kun partaäijät keräsivät runoja partaäijiltä ja tulkitsivat saalista Lönnrotin johdolla miessukupuolen vinkkelistä. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista, johon haemme projektissamme oikaisua.

Nelipolvinen trokeemitta oli itämerensuomalaisille kansoille parin tuhannen vuoden ajan toinen äidinkieli, joka opittiin kodin piirissä äitien loruista ja rallatuksista. Siten ei ole ihme, että naisnäkökulma ja naisten sekä luoma että kannattelema runous ovat vahvasti edustettuina Suomen Kansan Vanhojen Runojen aarteissa.

Hankkeemme seuraavia siirtoja ovat suunnittelemassa ja toteuttamassa Nurmion ja Hurmeen rinnalla tuottajat Sirpa Lahti ja Riitta Huttunen, kuvataiteilija Kati Rapia ja dramaturgi Elli Salo. Ensimmäiseen levyjulkaisuumme kutsuimme tekijöiksi rock-scenestä kuusi nais- ja kuusi miesartistia. Se, että naisia lähti vähemmän mukaan johtui sattumasta, ei sorrosta.

Tästä emme lannistuneet, vaan rakennamme innokkain mielin kalevalaista All Sexes -paneelia.

Juha Hurme

kirjailija ja teatteriohjaaja

Hannu Nurmio

muusikko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.