Hyvillä päätöksillä Toivakka nousuun

Torstaina Toivakan kunnanvaltuustolla on tehtävänä merkittäviä päätöksiä. Kunnanhallitus on jo osoittanut pitkänäköisyyttä päättämällä esittää mm. tuloveroprosentin nostamista ja Toivakka-lisän säilyttämistä 250 euron suuruisena. Päättäjät haluavat selkeästi tasapainottaa kunnan taloudellista tilannetta. Samalla he tekevät vahvoja arvovalintoja tukemalla lapsiperheitä ja suojelevat kunnan lapsiperhemyönteistä imagoa. Tämä houkuttelee uusia työikäisiä ihmisiä ja lapsiperheitä muuttamaan Toivakkaan ja tuomaan kuntaan verotuloja.

Kaikki kuntalaiset vaikuttavat tuloveroja maksamalla hyvien peruspalvelujen säilyttämiseen ja niiden kehittämiseen. Potentiaaliset uudet asukkaat eivät puolestaan katso asuinpaikkaa valitessaan pelkkää tuloveroprosenttia, vaan tärkeää on se, mitä verotuloilla on saatu kunnassa aikaan. On järkevää maksaa veroja, jotta kuntalaiset saavat kunnolliset terveyspalvelut läheltä, lapset saavat hyvän peruskoulutuksen lähikoulussa ja esimerkiksi kirjastopalvelut ovat kunnossa. Kaikki kuntalaiset siis puhaltavat yhteiseen hiileen ja tukevat oman kunnan kehitystä. Tällaisia päätöksiä tulisi kunnissa nähdä enemmän.

Säästötoimenpiteitä mietittäessä Toivakan kunnalle tulee edullisemmaksi tukea pienten lasten kotihoitoa eli maksaa Toivakka-lisää 250 euron suuruisena kuin järjestää lisää kunnallisia päivähoitopaikkoja. Useat vanhemmat haluaisivat hoitaa lapsiaan kotona pidempään, mutta taloudelliset haasteet pakottavat palaamaan töihin. Kunnan päättäjien arvovalinta lasten kotihoidon puolesta näkyy lapsiperheiden elämässä käytännössä, sillä lapsiperhe, jossa toinen vanhempi on kotihoidontuella hoitamassa lapsia kotona, on taloudellisesti selkeästi heikommassa asemassa kuin perhe, jossa molemmat vanhemmat käyvät töissä ja lapset ovat kunnallisessa päivähoidossa. Toivakka-lisällä luodaan tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Toivakka-lisän säilyttämiselle 250 eurossa ei ole kyse pelkästään rahasta. Pieni lapsi on omassa olemuksessaan arvokas, ja lapsen ensimmäisten elinvuosien kehityksen kannalta on lapsen parempi olla kotihoidossa kuin päiväkodissa, jos se vain suinkin on mahdollista. On kyse ennaltaehkäisevästä työstä, kun pienen lapsen annetaan kehittyä oman kodin rauhassa läheisessä yhteydessä omaan vanhempaan. Noin kolmevuotiaan lapsen kehitysvaiheeseen puolestaan sopii päiväkotiin siirtyminen, koska silloin lapsi jo kaipaa paljon enemmän virikkeitä samanikäisiltä lapsilta.

Erään sanonnan mukaan joskus "on niin kiire, ettei pyörän selkään ehdi nousta, vaan vierellä juoksee". Tämä voisi kärjistettynä tarkoittaa sitä, että ei ehditä arvioida päätösten seurauksia pidemmällä tähtäimellä eikä uskalleta tehdä järkeviä ja itsensä takaisin maksavia investointeja, vaan yksinkertaisesti leikataan kaikesta, mikä ei ole lain mukaan pakollista ilman sen tarkempia selvityksiä. Toivottavasti kunnanvaltuusto tekee Toivakassa, ei pelkästään ensi vuotta vaan useita vuosia ajatellen, kauaskantoisia ja kestäviä päätöksiä, kuten nostaa tuloveroprosenttia ja säilyttää Toivakka-lisän 250 euron suuruisena.

SISKO MINKKINEN Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mutkat suoriksi ja valtio käräjille

Suomi on konkurssissa

Perämäen teksti avasi silmät

Lyhyet: Omaistani nimiteltiin ”tirlittaniksi"

Mielipide: Pitääkö Jyväskylän maksaa Etelä-Suomen ratasuunnittelua?

Mielipide: ETK pelottelee taas

Mielipide: Myös luonnon eläinten elämä on tärkeä ja arvokas

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.