Hyvin aloitettu uutisvuosi

Vaalivuosi on meneillään. Me äänestäjät seuraamme silmät ja korvat tarkkoina, mitä Suomessa, Euroopassa ja erityisesti Keski-Suomessa on tapahtumassa. On hyvä, että lehti kertoo meille näistä asioista.

Esimerkiksi Keuruulla oltiin valppaina, kun Metsähallitus pyrki hakkaamaan luonnonsuojelullisesti arvokkaat metsät: kun kerran viedään varuskunta, niin viedään myös vanha, arvokas puusto.

Reilut kymmenen vuotta sitten samainen hallitus putsasi Kinnulan-Lestijärven rajoilta vanhat metsät, Koirasalmen kansallispuiston ympäristö koki saman kohtalon. Muutamat retkeilijät palasivat ennen Koirasalmea takaisin, koska Remeli, Hirvikankaat, Kauniin lammen ympäristö ja monet muut alueet oli parturoitu. Keuruulla kannattaa olla silti huolissaan.

Ymmärrän, että valtionyhtiöllä on asetetut tavoitteet. Olen käsittänyt, että Metsähallituksella on myös luonnosuojeluosasto. Mikä on sen painoarvo?

Artikkeli (Ksml 17. ja 18.1.) Keuruulta oli hyvä ja ajankohtainen. Se myös tepsi.

En ollut uskoa silmiäni, kun näin toimittaja Maarit Vaaherkummun ym. selostuksen maakuntakaavan eli ns. turvekaavan jatkosta (Ksml 17.1.). Keski-Suomen liitto valittaa Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen ympäristöministeriön päätöksestä. Kenen asialla liitto on?

Kun kaavaa käsiteltiin maakuntavaltuustossa siihen kohdistui yli 500 muistutusta. Kaava hyväksyttiin, vaikka useimmat kunnat olivat hyvin kriittisiä, asukkailta tuli ennätysmäärin muistutuksia. Ympäristöministeriö hylkäsi 39 suota ja 4 tuulivoima-aluetta. Liitto pyrkii valittamalla palauttamaan suot ”hyötykäyttöön”.

Eikö Kyyjärvellä, Keuruulla, Uuraisilla ja Petäjävedellä ole jo tarpeeksi suoluontoa tuhottu? Kaavan viimeinen taisto käydään siis KHO:ssa.

Uutta toivoa herättää KHO:n päätös Pohjanmaalta: purataimenen menestyminen voi vaikeutua turvetuotannon päästöistä. Voisiko järvitaimenen kohdalla päteä sama väittämä?

Tämä olisi yllättävä signaali turvelupien käsittelyssä Saarijärven reitillä. Juttu oli jälleen Maarit Vaaherkummun käsialaa. EU-direktiivi kieltää ympäristön turmelemisen.

Milloinkahan EU-komissio antaa päätöksen ympäristösihteeri Kalle Laitisen kanteluun? Pelastetaan reittivedet-yhdistys on saanut paljon aikaan lyhyessä ajassa. Läntisessä ja pohjoisessa Keski-Suomessa ei työ lopu.

Reino Hakkarainen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Haittaan liittyy uhka

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.