Hyvinvoinnin erot kasvussa

Laaja STAKES: n hyvinvointia kartoittanut kyselytutkimus osoittaa, että suomalaisten hyvinvointi on kohentunut edelleen, mutta myös erot hyvinvoinnissa ovat kasvaneet.

Eläkeläiset ovat jo vuosia havainneet tutkijoiden nyt esiin nostamat hyvinvoinnin heikennykset omassa elämässään, kuluvana vuonna on erityisesti elämisen perushyödykkeiden- terveys, ruoka ja asumisen- hinnat nousseet yli kymmenen prosenttia ja eläkkeiden korotusprosentti oli vain neljännes siitä.

Kelan tutkimuksen mukaan Suomessa köyhyys keskittyy pelkällä kansaneläkkeellä toimeentuleviin, pääosin ikääntyneisiin yli 75-vuotiaisiin naisiin. Tiedämme, että sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö lisääntyy ikääntyessä eli nämä terveydenhoitomaksujen korotukset koskevat kipeimmin juuri pienituloisia yli 75-vuotiaita, joille toimeentulo koostuu vain pelkästä kansaneläkkeestä.

Hyvinvointia heikentävä vaikutus tuntuu kaikilla eläkeläisillä, koska eläkkeiden ostovoima ei ole kehittynyt.

Alkuvuodesta Suomen Tietotoimisto uutisoi 13.3. eläkeläisten ahdingosta joka paljastui Kirkkohallituksen ja potilasjärjestöjen tutkimuksessa.

Suomessa on pitkän työuran tehneitä eläkeläisiä, joiden varat eivät aikaisemminkaan ole riittäneet edes lääkkeisiin.

Jotkut säästävät ottamalla päivittäiseksi tarkoitetun lääkkeen vain joka kolmas päivä.

Vähimmäiseläkkeiden vuodenvaihteen korotus ei poistanut ongelmia, edelleen pienimmät eläkkeet eivät riitä elämiseen niin kuin selvitys osoittaa.

Sosiaali- ja Terveysministeriön alan uudistusta suunnittelevassa työryhmässä tietämättömyys paljastui myös Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Lasse Laatusen kommenteista (Keskisuomalainen 14.11.). Niiden mukaan peruseläkkeitä pitäisi päivittää yhä harvemmin, eikä niitä pitäisi sitoa indeksiin. Työryhmässä on varmaan kypsempiäkin näkemyksiä, sillä köyhien eläkeläisten kadehtiminen ei johda hyvään lopputulokseen.

ESKO JÄRVENPÄÄ SSP:n varapuheenjohtaja kaupunginvaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.