Hyvinvointi ei ulotu kaikkiin jyväskyläläisiin

Jyväskylän kaupungin hyvinvointikertomus on mairiteltavaa luettavaa. Vasta julkaistun hyvinvointikertomuksen sisällöstä saa tutkittua tietoa, mitä kaupunkilaiset ajattelevat kunnastaan, sen palveluistaan ja asuinympäristöstään.

Valtaosa kuntalaisista antaa hyvän tai kiitettävän arvosanan. Heitä on noin 80 prosenttia. Hyvinvointikoordinaattorin mukaan nyt menee hyvin ja osalla erittäin hyvin. Onko se kuitenkaan koko totuus?

Loppuosa eli viidennes ei voikaan yhtä hyvin. Tästä viidenneksestä ei ole tutkimustietoa tai ei ole julkaistu. Miten nämä ihmiset voivat, mitä he ajattelevat? Sitä pitäisi tutkia. Ja vasta kun tämä ryhmä on saatu mukaan ja heille kohtuullinen elämänlaatu ja turva, niin voidaan iloita yhdessä hyvinvoinnista.

Suomalainen totuushan on, että kysyttäessä, miten voit – tai miten pärjäät – vastataan: ”Ihan hyvin!” Harva meistä uskaltaa sanoa todenmukaisesti sitä, että ei voikaan hyvin.

Kaupungin tasapuolinen kehittäminen on kaikkien etu. Kuntaliitoksen myötä Jyväskylästä tuli moni-ilmeinen kaupunki. Luottamustoimessani olen saanut jatkuvasti kuulla kaupunkilaisilta, että vanhan maalaiskunnan alueet ovat jääneet kehityksessä jälkeen.

Usein on ollut kysessä Tikkakosken taajama, Korpilahti ja Vaajakoski. Niistä on purettu peruspalveluja, kouluja, uimahalli, kauppoja sekä pankkeja. Taajamien ja kylien kehitys on saatava tulevan valtuuston työlistalle. Virkeät ja elinvoimaiset kylät houkuttelevat Jyväskylään uusia asukkaita, usein lapsiperheitä, jos meidän kyliemme peruspalvelut pidetään kunnossa.

Jyväskylän keskusta, kantakaupunki on menettänyt kaupallisen vetovoimansa osaksi niiden onnettomien pysäköintiratkaisujen takia, jotka kaupungissa on aikaisemmin tehty.

Päivi Korpivaara kirjoitti (KSML 28.3.) keskustan pysäköintiongelmista erinomaisesti. Olen samaa mieltä hänen kanssaan. Tulevat sukupolvet saavat vanhan kaupungin ja uuden kaupungin keskustan, joka kasvaa Seppälän suuntaan.

Kaupallisen keskustan vetovoima perustuu siellä palvelevien erikoisliikkeiden monipuoliseen tarjontaan, ja sinne tullaan maakunnan laidoilta saakka ostoksille, autoilla.

Hyvinvoinnin perusta on aina ollut työ. Jos sitä on, on myös mahdollisesti hyvinvointia.

Jos työtä ei ole, se on aina johtanut pahoinvointiin. Siitä meillä on jo sukupolvien kokemus, työttömyys on ollut periytyvää. Tulevan Jyväskylän tärkein asia on turvata työtä ihmisille.

Siinä kaupungin omat valinnat ovat esimerkkinä myös yksityiselle työnantajapuolelle.

Vaalikadulla kuulin tämän huokauksen: ”Kunpa joku jaksaisi välittää!”

Matti Björk

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

kuntavaaliehdokas

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Koe-eläinten tyly kohtalo

Urheilun hienoimmat ydinarvot ovat paljon ylevämpiä kuin doping

Voi halvatun Alvaa!

Halssilan rannassa

Aronian kimallus

Lyhyet

Lyhyet

Määräysvalta kaupungilla

Latupohja Pylkönmäellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.