Hyvinvointi löytyy läheltä

Matkailu avartaa, mutta hyvinvointi löytyy läheltä. Usein uskomme kaiken olevan paremmin jossain muualla. Teemme matkoja kaukomaille löytääksemme itsemme ja onnemme. Samaan aikaan onni saattaa lymytä silmiemme edessä, jos uskallamme antaa sille mahdollisuuden.

Meillä on maailman mittakaavassa katsottuna uskomaton kaupunki. Pääsemme uimaan, hiihtämään, pyöräilemään, kalastamaan, sienestämään, jopa kirjastoon kotiovelta tai ainakin lähes kotiovelta. Meidän ei tarvitse istua tuntikaupalla liikenneruuhkissa, eikä kärsiä säännöllisesti epäpuhtaasta ilmasta.

Lapsemme voivat liikkua turvallisessa lähiympäristössä. Pieni kaupunki on sujuva ja mutkaton. Ideoita ja toimivia käytäntöjä voimme toki ammentaa muualta ja pitää silmämme auki, mutta oman kaupungin näköisesti.

On tärkeää, että jokaiselle löytyy kaupungista jotakin ja jokainen tuntee sen kodikseen. Hyvinvointi syntyy virkeästä mielestä ja kulttuuri tulisi olla jokaisen ulottuvilla, ainakin lähikirjastojen muodossa. Tutkimusten mukaan kulttuurin harrastaja elää kahdesta kolmeen vuotta pidempään kuin kulttuuria karttava.

Myös liikunta synnyttää hyvinvointia. Liikuntapaikkoja ja harrastusmahdollisuuksia tulisi olla tarjolla kaiken ikäisille ja tasoisille liikkujille. Moni haluaa harrastaa liikuntaa kotoa käsin. Pieni, mutta tärkeä tekijä onkin pitää kadut puhtaina ja aurattuina, jotta mahdollisuudet liikkumiseen säilyvät.

Kotkassa pitkäaikaistyöttömät saatiin mukaan liikuntaharrastuksiin tarjoamalla heille ilmaiset käynnit uimahalliin ja kuntosalille.

Erinomaisen kaukokatseinen idea kopioitavaksi muuallekin, missä pitkäaikaistyöttömyydestä kärsiviä on paljon. Satsaus, joka maksaa juuri sillä hetkellä, mutta tulee takaisin aikaa myöten terveydenhoitomenojen vähenemisen muodossa.

Elinvoimainen kaupunki on hyvän taloudenpidon lisäksi kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä ja siitä kumpuavaa halua rakentaa omasta kaupungista mahdollisimman hyvä paikka elää ja asua. Ihmisiä yhteen kokoavien toimintojen ja tapahtumien tukeminen on aina askel kodikkaampaan, meidän näköiseen kaupunkiin.

Pirita Wahlstedt-Niskanen

tutkija, FM, lastenkirjailija

kuntavaaliehdokas (kok. / sit.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.