Hyvinvointi rakentuu pienistä, perin yksilöllisistä tekijöistä

Keskisuomalainen käsitteli hyvinvointia otsikolla ”Hyvinvointi ei tule pillereistä” (Ksml 13.5.). Aihe on tärkeä ja vaatii mielestäni hieman laajempaa tarkastelua kuin vain pilleri-näkökulman.

Jutussa annettiin hyvin yksipuolinen kuva kuluttajan mahdollisuudesta vaikuttaa hyvinvointiinsa ja peloteltiin mielestäni aiheetta vitamiinien liikasaannilla.

Kuluttajat ovat entistä valistuneempia ja laatutietoisempia myös ravitsemuksen suhteen. On liian helppoa sanoa, että kaikki ravintoaineet tulisi saada ruoasta, vaikka siihen kannattaakin pyrkiä.

Osaltaan lisääntynyt vitamiinien ja kivennäisaineiden käyttö kielii siitä, että ihmiset eivät koe syövänsä riittävän monipuolisesti ja haluavat varmistaa ravintoaineiden saannin ravintolisillä. Liikasaannin pelottelun sijaan korostaisin yksinkertaisesti, että ravintolisien käyttäjän tulee noudattaa pakkauksessa olevaa annosteluohjetta.

Ursula Schwabin logiikan mukaisesti rasitusvammasta kärsivän urheilijan tulisi varmaan lopettaa urheilu kokonaan – tai urheilua ei kannata edes aloittaa, sillä vaarana on urheilla liikaan. Kultainen keskitie on aina yksilöllinen ja liika on liikaa joka asiassa.

Terveystietoinen ihminen haluaa rakentaa oman hyvinvointinsa omasta arjestaan käsin ja koota sitä sellaisista palasista, joihin hän voi itse vaikuttaa ja joista hän itse pitää.

Ravintoaineiden saannin lisäksi hyvinvointiin vaikuttavat muun muassa elämäntavat, työ, elinympäristö, sosiaaliset suhteet, henkinen ja fyysinen kunto sekä lepo. Ruokalautasella ja pillerillä on vain marginaalinen paino suuremmassa kokonaisuudessa.

Liika holhoaminen paistaa mielestäni edelleen ravitsemuskeskustelussa. On ikävää, että pelottelun kautta halutaan vaikuttaa ihmisten valintoihin.

Mielestäni ihmiselle tulisi antaa kepin ja torumisen sijaan enemmän myönteisiä ideoita hyvinvoinnin rakennuspalikoiksi.

Mika Rönkkö

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.