Hyvinvointi vaarantuu, terveyserot kasvavat

Hallituksen salassa ja ilman lausuntokierrosta valmistelema esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korottamisesta kohdistuu eniten pienituloisiin ja paljon palveluja käyttäviin kansalaisiin.

Taustalla hallituksen ratkaisussa ovat pelkästään säästöt eivätkä ratkaisussa ole painaneet sosiaali- ja terveyspoliittiset lähtökohdat.

Asiakasmaksujen korotukset vaarantavat kansalaisten hyvinvointia ja kasvattavat terveyseroja. Näin jaetaan kansalaisia heihin, joilla on varaa käyttää palveluita ja heihin, joilla siihen ei ole varaa.

Hallituksen ratkaisua ovat ihmetelleet ja kritisoineet niin Kela, THL kuin Soste ry.

Asiakasmaksuihin tehtävään 30 prosentin korotuksen piiriin kuuluvat muiden muassa terveyskeskuksen käyntimaksu, päivystysmaksu, poliklinikkamaksu sekä lääkärintodistus.

Ei ole poikkeuksellista, että jostain kroonisesta sairaudesta kärsivällä pienituloisella käteen jäävistä tuloista neljäsosa menee asiakasmaksuihin.

Tähän voidaan vielä laskea lisäksi mukaan lääkkeistä ja matkoista aiheutuvat kustannukset, jolloin vuositasolla puhutaan jo hyvin suuresta summasta.

Jo nykyisellään monet kansalaiset ovat taloudellisesti ahtaalla ja 30 prosentin korotus vain pahentaa heidän tilannettaan.

Asiakasmaksujen maksukatto on ensi vuonna 691 euroa eli vasta sen jälkeen palveluista ei peritä lainkaan maksua tai maksu on pienempi. Kuitenkaan maksukatto ei auta pienituloisia, jos lähtökohtaisesti ei ole varaa laittaa melkein 700 euroa vuodessa asiakasmaksuihin.

Pienituloisten kohdalla asiakasmaksujen korotukset saattavat lisätä toimeentulotuen tarvetta. Tavoitellut 150 miljoonan euron säästöt tulevatkin moninkertaisesti takaisin eteen, kun asiakasmaksujen korotukset ohjaavat kansalaiset olemaan käyttämättä palveluja, vaikka siihen olisi tarvetta, koska heillä ei yksinkertaisesti ole varaa yhteiskunnan palveluihin.

Säästöjä voidaan tehdä myös toisella tavalla, joka on taloudellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Esimerkiksi panostamalla 20 miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan pystytään saamaan verohyötyjä valtiolle noin 200 miljoonan euron edestä.

Erilaisia vaihtoehtoja kyllä löytyy, jos vain on tahtoa niiden toteuttamiseksi.

Politiikka on arvovalintoja. Edellinen hallitus teki arvovalinnan parantaa perusturvaa sadalla eurolla huolimatta julkisen talouden heikosta tilanteesta.

Nykyinen hallitus on tehnyt selkeästi ideologisen valinnan paikata julkista taloutta käymällä pienituloisten kukkarolla.

On toivottavaa, että hallitus noudattaa tässäkin jo monta kertaa nähtyä linjaa niin, että se hetken vatuloinnin jälkeen peruu jo tehdyn päätöksen ja varmistaa näin myös pienituloisille oikeuden sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Jani Kokko

varapuheenjohtaja

SDP:n Keski-Suomen piiri ry

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.