Hyvinvointiin kannattaa investoida

Jyväskylän valmisteilla olevan hyvinvointikertomuksen perusteella eri ikäryhmien hyvinvoinnissa on kehittämistarpeita.

Kaupungin onkin aika panostaa entistä enemmän asukkaiden hyvinvointiin sekä sairauksien ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn. Se on asukaslähtöinen tapa vaikuttaa palvelukysyntään ja siten hillitä palvelumenojen kasvua.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovatkin aktiivisesti viestineet kuntavaaliehdokkaille esimerkkejä, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja ovat taloudellisesti kannattavia.

Yksi näistä erinomaisista esimerkeistä kertoo Imatran kaupungin panostuksesta ennaltaehkäisevään perhetyöhön. Kuntaan palkattiin kuusi uutta neuvolatyöntekijää, jotka tukivat perheiden arjen sujuvuutta kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Jo seuraavana vuonna lastensuojelun kulut pienivät miljoonalla eurolla. Viiden vuoden aikana vuotuiset säästöt olivat 1,9 miljoonaa euroa vuodessa. Toimintatavan muutoksesta hyötyvät erityisesi lapsiperheet ja lähiyhteisö.

Toinen kiinnostava esimerkki on Hämeessä kehitetty toimintamalli diabeteksen puhkeamisen ehkäisyyn. Tyypin 2 riskiryhmään kuuluville järjestettiin vertaistapaamisia, joissa osallistujat saivat opastusta sekä kannustusta liikkumiseen ja painonpudotukseen.

Hankkeessa lähes joka toisen osallistujan glukoosinsieto palautui normaaliksi. Toimintamallilla voidaan ehkäistä merkittävästi diabetekseen sairastumista, parantaa ihmisten elämänlaatua sekä vähentää diabeteksen hoitoon liittyviä kustannuksia.

Jyväskylän tuleekin kokeilla ja ottaa käyttöön hyväksi havaittuja terveysinvestointeja entistä useammin. Ne ovat inhimillinen ja taloudellisesti järkevä tapa lisätä asukkaitten hyvinvointia.

Kirsi Knuuttila

DI, biotalousasiantuntija

kaupunginvaltuutettu

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.