Ihalainen ja Äänekosken isänmaallinen teko

Kokenut ja arvostettu kansanedustaja Lauri Ihalainen kertoo mielipidekirjoituksessaan (KSML 28.10.), miten hän soitti Metsä Groupin pääjohtajalle ja totesi, että investointipäätös Äänekosken tehtaasta oli isänmaallinen teko. Lisäksi hän kertoo, että Suomi tarvitsee uuden elinkeinopoliittisen strategian ja yhteiskunnan tehtävä on luoda ennustettavan yritystoiminnan ja investointien edellytykset. Näihin näkemyksiin on helppo yhtyä, mutta samalla Ihalainen unohtaa täysin, mikä on yritystoiminnan vastuu yhteiskunnalle.

Helsingin Sanomissa (6.9.) yhteisvastuun ja vastuuviestinnän konsultti Sari Kuvaja kertoo kirjoituksessaan ”Vastuullisuus nousi yritystoiminnan ytimeen”, että yritykset, kansalaisjärjestöt ja julkinen sektori etsivät nyt yhdessä ratkaisua maapalloa ja se asukkaita piinaaviin sosiaalisiin, ekologisiin ja taloudellisiin ongelmiin. Miksi ja ketä varten yritys on olemassa? Millä oikeudella se hyödyntää luonnovaroja ja yhteiskunnan resusseja? Miten yritys edistää toimialansa muutosta kestäväksi ja sosiaalisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti hyvinvointia rakentavaksi? Päästöjen vähentämisen tavoitetaulukot ovat liian suppeita vastauksia näihin kysymyksiin.

Miten Äänekosken sellutehdas vastaa näihin nykyajan maailmanlaajuisiin tavoitteisiin, kun se ilmoittaa jo lupahakemuksessaan, että vesien tila tulee huononemaan ja mm. sikiövaurioita aiheuttavat adsorboituvat orgaaniset halogeeniyhdisteet noin kolmenkertaistuvat. Lisäksi hakijoiden arvion mukaan natriumpäästöt kasvavat nykyisestä 12 000 t/a:sta 17 000 t/a:iin, ja tuotannon kasvattaminen vaatii valtavia metsien lisähakkuita. Ihalainen kehuu lupa-asioiden nopeaa käsittelyä, mutta onko hän tutustunut ympäristönsuojelulain mukaiseen lupahakemukseen?

Ihalaisen mainitsemia hyviä tuotannon sivuvirtoja ei voi kiistää, mutta ei myöskään sitä, että perustuotanto sellun valmistus on vesistölle haitallista ja asiantuntijoiden mukaan metsien lisähakkuut pienentävät hiilinielua hyvästä suomalaisesta metsänhoidosta huolimatta.

Hakijat ovat esittäneet, että kalastukselle ympäristöluvassa määrätään korkeintaan 45 000 euron kalatalousmaksu kalastolle ja kalastukselle aiheutuvien haittojen ehkäisemiseen. Lisäksi ympäristöluvan hakijat Metsä Fibre Oy ja Metsä Board Oyj irtisanoutuvat valmiiksi jätevesien aihettamien vahinkojen korvauksista alapuolisten vesialueden omistajille.

Rahalla ei tietenkään voi korvata vesistölle aiheutuvia haittoja, mutta onko tämä se yrityksen vastuu yhteiskunnalle, joka on panostanut hankkeeseen satoja miljoonia?

Ihalainen puolusti aikaisemmin Talvivaaran tuotannon jatkamista, vaikka valtavat ympäristötuhot olivat jo tiedossa. Jatkajaksi tuotannolle perustettiin Terrafame ja rahoittajaksi veroparatiisiyhtiö, kun vastuullista sijoittajaa ei löytynyt. Terrafame on sanoutunut irti ympäristövahinkojen korvaamisesta ja lasku tulee jo satoja miljoonia yrityksen tukemiseen panostaneiden veromaksaijien maksettavaksi.

Ihalaisen toiminta pyrkii työllisyyden parantamiseen, ja se on hyvä asia, mutta nyt kun maailma kamppailee suurten ilmasto- ja ympäristöongelmien kanssa, olisi syytä päivittää näitä työllistämistavoitteita tähän hetkeen. Ihalainen on myös korostanut jalostusasteen parantamista suomalaisessa teollisuudessa ja sekin on hyvä tavoite.

Ihalaisen ajatuksissa on paljon hyvää, mutta Suomi on myös parantamassa työllisyyttä tavoittelemalla Pohjoismaiden suurimmaksi turistikohteeksi. Miten hakatut metsät ja pilatut vesistöt edistävät tätä tavoitetta, ja kuinka Suomi sitoutuu Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin?

Ihalainen voisi aloittaa työllisyystavoitteiden päivittämisen soutelemalla vaahtovalla, haisevalla Kuhnamojärvellä ja miettiä, miten isämaallisesta teosta Äänekosken sellutehtaan investoinnissa on kysymys.

Raimo Paavola

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

Kuka lopulta on tuulimyllyjen naapuri?

Väärä paikka tuulivoimaloille

Rippileirien aikoja ei pitäisi muuttaa

Nyt on aika juhlia vastuullisesti

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.