Ihalainen on oikealla asialla

Kansanedustaja Lauri Ihalainen on oikealla asialla todetessaan, etteivät Keski-Suomen työllisyysrahat riitä. Työllisyystilanteemme on todellakin uusimpienkin tilastojen mukaan surkea. Kohta viidennes maakunnan työvoimasta on vailla työtä.

Uusimmat tilastot ovat kesäkuulta, samoilta hetkiltä, jolloin Sipilän hallituksen toiminta käynnistyi. Sen toimet eivät tietystikään ole vaikuttaneet siihen, mitä taakse jääneen vuoden aikana on tapahtunut. Pitemmällekin taakse jääneen osalta katse siis kääntyy edelliseen hallitukseen. Tulevan osalta Sipilän hallitukselta on nyt syytä odottaa toimia.

Suomi tarvitsee talous- ja työllisyyspolitiikkaansa uuden suunnan. Se rakentamiseen hallitus on kutsunut kaikkia tahoja yhteiskuntasopimuksen otsikolla. Tärkeää onkin nyt, että suomalaisen työn kilpailukyky palautetaan, että entistä useampi pääsee tekemään työtä toimeentulonsa eteen, että yrittämistä haittaavaa byrokratiaa puretaan, että luonnonvarat saadaan käyttöön ja työtä tehdään enemmän. Lisäksi tarvitaan valtiovallan rahoittamia erityistoimia niiden hyväksi, jotka eivät talouden mahdollisesti elpyessäkään kovin nopeasti työllisty.

Ja tässä Keski-Suomi on kyllä likipitäen erityistapaus. Meillä kokonaistyöttömyys, nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys ovat kasvaneet viime vuosina koko maan kovinta vauhtia. Kesäkuusta 2011 kuluvan vuoden kesäkuuhun työttömien määrä lisääntyi maakunnassamme 16 072:sta 23 373:een, lähes 50 %:lla. Nuorten kohdalla, joille nuorisotakuun piti tuoda helpotusta, lukemat ovat 2 505 nuorta alle 25- vuotiasta työtöntä kesäkuussa 2011 ja 4 002 nyt kesäkuussa. Tässä kasvua noin 60 %. Pitkäaikaistyöttömyyden kuva on kaikista surkein, 4 026 pitkäaikaistyötöntä kesäkuussa 2011 ja 7 635 pitkään työttömänä ollutta nyt. Kasvua tässä yli 80 %! Osasyy näihin lukemiin on edellisen hallituksen pitkäaikaistyöttömyyden tukeen liittyvissä heikennyksissä.

Voi kysyä, miksi työllisyysmäärärahat ovat Stubbin hallituksen kuluvan vuoden budjetissa mitoitettu täysin riittämättömäksi. Jokainen asiaan perehtynyt tiesi, etteivät rahat riitä.

Sipilän hallitus toki antoi jo ns. ”Talvivaara-lisätalousarvion”. Siinä eivät työllisyysrahat eivätkä muutkaan syksyn lisätalousarviorahat olleet vielä mukana. Selvää mielestäni on, että tämä hallitus lisää akuutin työttömyyden hoitoon rahaa myös Keski-Suomessa. Tämä oli ajatus jo hallitusneuvotteluissa ja samaa ovat ministerit luvanneet. Tärkeää on myös, että maakunnan tulevaisuutta valaisevat suurhankkeet toteutetaan.

Työttömäksi jo joutuneiden auttaminen valtion ja kuntien varoin on välttämätöntä. Ellei avoimen talouden pyöriä saada pyörimään ja ellei julkisia menoja saada lähemmäs tuloja, työllisyysrahojen lisääminenkään ei auta. Siksi vielä kerran, yhteiskuntasopimus on myös keskisuomalaisen työllisyyden parantumisen edellytys.

Mauri Pekkarinen

eduskunnan varapuhemies (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Akkujen metallit kaupan

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.