Ihalainen taistelee työpaikoista

Kansanedustajaehdokas Toimi Kankaanniemi (ps.) kysyi, miten Keski-Suomen ministerit ovat puolustaneet maakuntaa viimeisten 10 vuoden aikana. Kysyjä on valinnut aikarajauksen hyvin – muutenhan Kankaanniemi olisi joutunut kysymään itseltään, kuinka hän mahtoi pärjätä Ahon lamahallituksen ministerinä, tosin eri puolueen edustajana.

Kankaanniemen ministerikaudella Suomen työttömyys räjähti yli puoleen miljoonaan. Vaikka nykyinen eurotaantuma on vielä pidempi ja Suomen kansantuote laskenut vielä enemmän, työpaikkojen puolesta on taisteltu paljon tarmokkaammin kuin 1990-luvun alussa. Vaikka Keski-Suomen työttömyysaste on nytkin liian korkea, se oli 30 prosenttia suurempi vuonna 1994.

Nykyinen hallitus on välttänyt kaikin keinoin Ahon–Viinasen kovaa linjaa, koska tiedetään, että suurtyöttömyys ja syrjäytyminen vaikuttavat vuosikymmenten päähän. Siksi työministeri Lauri Ihalainen on paneutunut erityisesti nuorison työllistämiseen. Lauri Ihalaisen toteuttama nuorisotakuu on taannut työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikan yli 50 000 nuorelle. Mallia kopioidaan monissa Euroopan maissa.

Kankaanniemi haikailee Keski-Suomeen virastoja ja hallintoelimiä. Maakunnan parasta ei kuitenkaan ajeta vanhan ajan siltarumpupolitiikalla.

Uusia virastoja perustamalla ei saavuteta kestävää menestystä, tuloja ja työllisyyttä. Tarvitaan kannattavaa liiketoimintaa.

Muutoksessa ei menesty takertumalla vanhaan, vaan luomalla uutta. Ei ole sattumaa, että Metsä Group suunnittelee jättimäistä biotuotetehdasta juuri Äänekoskelle: Keski-Suomen osaaminen tunnetaan ja siihen luotetaan. Jyväskylän teollisuus ja palvelut ovat vahvalla pohjalla, ja maakuntakeskuksen panos digitaaliseen liiketoimintaan palkitaan varmasti.

Eli suora vastaus Kankaanniemen kysymykseen. Pihtiputaalta valtakunnallisesti vastuullisiin tehtäviin ponnistaneen Lauri Ihalaisen näytöt ovat vakuuttavat.

Rohkenen uskoa, että metsäteollisuuden historian suurin investointi ei jää huomaamatta edes kysyjältä. Hän voi nähdä sen omin silmin parannetun nelostien kuljetusvirrassa ja vilkkaassa raideliikenteessä. Pohjoiseen Keski-Suomeen syntyy tuhansia työpaikkoja ja uutta biotalouden liiketoimintaa.

Timo Harakka

toimittaja, kirjailija,

Lauri Ihalaisen vaalipäällikkö

Helsinki/ Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.