Ihalainen taistelee työpaikoista

Kansanedustajaehdokas Toimi Kankaanniemi (ps.) kysyi, miten Keski-Suomen ministerit ovat puolustaneet maakuntaa viimeisten 10 vuoden aikana. Kysyjä on valinnut aikarajauksen hyvin – muutenhan Kankaanniemi olisi joutunut kysymään itseltään, kuinka hän mahtoi pärjätä Ahon lamahallituksen ministerinä, tosin eri puolueen edustajana.

Kankaanniemen ministerikaudella Suomen työttömyys räjähti yli puoleen miljoonaan. Vaikka nykyinen eurotaantuma on vielä pidempi ja Suomen kansantuote laskenut vielä enemmän, työpaikkojen puolesta on taisteltu paljon tarmokkaammin kuin 1990-luvun alussa. Vaikka Keski-Suomen työttömyysaste on nytkin liian korkea, se oli 30 prosenttia suurempi vuonna 1994.

Nykyinen hallitus on välttänyt kaikin keinoin Ahon–Viinasen kovaa linjaa, koska tiedetään, että suurtyöttömyys ja syrjäytyminen vaikuttavat vuosikymmenten päähän. Siksi työministeri Lauri Ihalainen on paneutunut erityisesti nuorison työllistämiseen. Lauri Ihalaisen toteuttama nuorisotakuu on taannut työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikan yli 50 000 nuorelle. Mallia kopioidaan monissa Euroopan maissa.

Kankaanniemi haikailee Keski-Suomeen virastoja ja hallintoelimiä. Maakunnan parasta ei kuitenkaan ajeta vanhan ajan siltarumpupolitiikalla.

Uusia virastoja perustamalla ei saavuteta kestävää menestystä, tuloja ja työllisyyttä. Tarvitaan kannattavaa liiketoimintaa.

Muutoksessa ei menesty takertumalla vanhaan, vaan luomalla uutta. Ei ole sattumaa, että Metsä Group suunnittelee jättimäistä biotuotetehdasta juuri Äänekoskelle: Keski-Suomen osaaminen tunnetaan ja siihen luotetaan. Jyväskylän teollisuus ja palvelut ovat vahvalla pohjalla, ja maakuntakeskuksen panos digitaaliseen liiketoimintaan palkitaan varmasti.

Eli suora vastaus Kankaanniemen kysymykseen. Pihtiputaalta valtakunnallisesti vastuullisiin tehtäviin ponnistaneen Lauri Ihalaisen näytöt ovat vakuuttavat.

Rohkenen uskoa, että metsäteollisuuden historian suurin investointi ei jää huomaamatta edes kysyjältä. Hän voi nähdä sen omin silmin parannetun nelostien kuljetusvirrassa ja vilkkaassa raideliikenteessä. Pohjoiseen Keski-Suomeen syntyy tuhansia työpaikkoja ja uutta biotalouden liiketoimintaa.

Timo Harakka

toimittaja, kirjailija,

Lauri Ihalaisen vaalipäällikkö

Helsinki/ Äänekoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.