Ihmeparantumisia ja muita tulkintoja

Jämsässä kipurajat paukkuvat uimahallilippujen hinnoissa ja kirjastomäärärahoissa.

Uusia kipurajoja on kokeilussa: Kotona asuvat ikääntyneet ja vammaiset kipuilevat hylättyjen kuljetuspalvelujen vuoksi.

Uuden vuoden kunniaksi Jämsän kaupunki on hylännyt ison määrän vanhusten ja vammaisten taksikortteja, joilla voi rajatusti ajaa taksikyydillä linja-autotaksan hinnalla asioille tai jopa virkistäytymään.

Viranhaltija puhuu sadasta hylätystä taksikortista, taksimies parista sadasta. Asia on tiukka paikka palvelun käyttäjille.

Asiointimatkalle tulee syrjemmältä hintaa tavallisella taksikyydillä helposti satakin euroa.

Hirtehishuumoria viljellen ilmiö on nimetty jämsäläiseksi joukko-ihmeparantumiseksi!

Asiointiin ja muuhun liikkumiseen kuljetustukea myönnetään vammaispalvelulain (vpl) mukaan vaikeavammaisille.

Sosiaalihuoltolain mukainen (shl) kuljetustuki perustuu kunnan harkintaan ja on tarkoitettu pääsääntöisesti pienituloisille vanhuksille tukemaan kotona asumista.

Kiristystä säästösyistä? Näköjään rajankäyntiä käydään vaikeavammaisuudesta.

Säästöä saadaan käsitykseni mukaan sillä, että vanhat viat, jotka aiemmin tulkittiin vaikeavammaisuudeksi ja siten vammaispalvelulain mukaisen kuljetustuen piiriin, ovatkin vain ikääntymistä johtuvaa.

Niinpä erästäkin rouvashenkilöä 25 vuotta vaivannut polvivamma on uuden tulkinnan mukaan (lääkärinlausunto) vain ikääntymisen riesa. Ei taksikorttia.

Viranhaltija vetoaa KHO:n tätä käytäntöä tukevaan ratkaisuun.

Vammaispalvelulain mukainen tuki oikeuttaa 18 yhdensuuntaiseen matkaan kuukaudessa, asioimiseen, virkistykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen sekä opiskeluun ja työmatkoihin tarpeen mukaan ja jopa pistäytymiseen lähikunnissa.

Viranhaltijan mukaan hylätyn päätöksen saaneita on ohjattu hakemaan sosiaalihuoltolain mukaista kuljetustukea, joka on kunnan harkinnan mukainen tuki (8 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa) kotona asuville pienituloisille vanhuksille. Tavoitteena on tukea itsenäistä asioimista ja omassa kodissa asumista.

Apu ei välttämättä löytynyt sieltäkään. Tuki on tulosidonnainen (esimerkiksi yksinasuvan nettotulot 1 200 kuukaudessa, säästötilillä enintään 5 000 euroa), mikä saattaa karsia hakijan.

Lisäksi hakijoiden ikäraja on nostettu 70 vuoteen ja niin edelleen. Pääosin lautakunta on hylännyt hakemukset. Harva jaksaa lähteä valitusteille.

Iso kysymys kuuluu: Miten olis rippunen inhimillisyyttä, että kotona sinnittelevät teräsvaarit ja -mummot pääsisivät kohtuuhintaan hoitamaan asioitaan?

Tukeeko tämä nykykäytäntö kotona asumista vai kasvattaako entisestään laitos- ja palveluasumisen tarvetta? Veikkaan viimemainittua.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.