Ihminen ja suoluonto

Tämän ajan henki on ollut, saada suoalueet kuntoon, hyvä se, mutta niitä sääntöjä on hiukan huono noudattaa pitkän tähtäimen suunnitelmana, ei soistumisesta ole ulospääsyä, ei vaikka suomaisemista on monet eläinlajit hävinneet, sitä vaan ihmetellään, että kuinka luonto suoalueillakin saastuu.

Suoalueilla metsiköt, etenkin havupuut vähenevät luonnonmukaisesti sitä nopeammin mitä niitä ihmisten toimesta hävitetään, erikoisesti sellaisilta paikoilta mitkä kuuluisi olla metsänkasvulla, sillä niin kauan kun järvien vesiraja rannoilla pakenee, niin kauan suota tulee tilalle, näin tulevat vuodet tuo mukanaan seutukunnallisia muutoksia, erikoisesti sinne missä ennen oli metsää ja monenlaista elämää, niin nyt siellä on paljon soistuneita rämeikköjä.

Nyt kun samoilla seuduilla on metsäuudistuksia tehty, niin valitettavasti ne ajat ovat olleet niin huonoja aikakausia, ettei niitä soistuneita metsiköitä voisi hyötyalueiksi kutsua. Ne eivät ole sellaisia, missä monet eläinlajit eläisivät siten kuin metsäneläinten hyvään elinympäristöreviiriin tulisi kuulua, eikä näin metsissä, sen paremmin kuin suoalueillakaan eläimillä ole mahdollisuutta käyttää luonnon monimuotoisuutta. Siksi ihminen puhuukin kuin turhaan, vain itseään lohdutellen, että kuinka luonnon monimuotoisuutta tulee kehittää.

Suoluonnossakin, niin kuin muussakin elollisessa, saasteet lisääntyvät siten, että joku aine häviää, mutta sitä haitallisemmat tulee tilalle ja sen seurauksena kovin monet lajit kuolee sukupuuttoon kun niiden elämisolosuhteet huononee.

Nyt ihmetellään, miksi syöpäsairaudet lisääntyy hallitsemattomiksi. Samalla pidetään luonnollisena monia eläinlajejien kuolemista. Miksi ei huomata, miten huonosti tai miten hyvin on hallinnassa ilmasto.

Ihminenkin saa terveellisen elinvoimansa sellaista luonnosta ja sen tuotteista, minkälaisia luonnon tasapainotusprosessi pystyy tuottamaan. Ihmisen kädessä on vain hänen itsensä, ei luonnon ja siellä olevien suoalueidenkaan hoidon monimuotoisuudesta huolehtivan maailmankuva.

HEIKKI PENTTINEN

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.