Ihminen on taideteos

Ihminen itsessään on aidoin taideteos. Luovuuden mahdollisuus ja tehtävä on riisua ja paljastaa kaltaisuuttamme. Pelkästään uutta, ihmisestä ja inhimillisyydestä riippumatonta ei taideteoksessa ole.

Teos on yhtä aikaa salaperäinen ja tietoinen. Muodot ja värit pysyvät paikoillaan, tunteet ravistelevat.

Valmis teos koskettaa, kuten taiteilija teosta, sitä tehdessään. Kuten alaston vastasyntynyt, viattomuuden kautta koskettaa kaltaisenaan.

Taiteen kautta ilmaistaan myös väkivaltaa. Sen merkitys yksilön teoksessa on ymmärrettävää: teokseensa, tekijä voi siirtää ristiriitaisimmatkin tunteensa luovuuden aktissaan, ulkopuolisia vahingoittamatta.

Suurelle yleisölle esitetty, korostetun realistinen väkivaltakohtaus voi aiheuttaa jopa järkytyksen osalle katsojista. Tällaisesta on ollut esimerkkejä teatteri- ja oopperataiteen taholta.

Sävellysten ja librettojen osalta, niiden alkuperäiset synnyttäjät, ovat luoneet teoksensa henkilökohtaisten tuntemustensa mukaan.

Myöhemmin, satojen vuosienkin jälkeen, näihin teoksiin ovat vaikuttaneet lukuisat ohjaajat omine näkemyksineen, ikään kuin ”taideteoksinaan”. Ehkä asian kuuluukin olla noin?

Herää silti kysymys: Kuinka paljon ohjaajan näkemys, väkivaltaisen kohtauksen lisäämisellä teokseen, voi vaikuttaa alkuperäisteoksen sanomaan haitallisesti, saati yleisöön? Onko tarkoitus shokeerata, käyttää ja näyttää väkivaltaa irrallisena tehokeinona?

Ohjaajalla ja lavastajalla on merkittävä rooli teoksen visualisoinnissa. Väkivaltaisen teoksen mielikuvittamisessa, ”viaton alastomuus” saattaisi tuottaa kokijalle enemmän mieltä tasapainottavia elämyksiä, kuin pelkistetty realistisuus.

Tapani Kurttila

kuvanveistäjä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.