Ihminen sutena hukalle Sveitsissä

Vain muutama kymmenen kilometriä Sveitsin kodistani Calanda-vuorilla elää kymmenpäinen susilauma. Yksi susista löydettiin vastikään ammuttuna. Se oli kärsinyt tuskallisen ja päiviä kestäneen kuoleman. Ampujan paljastamiseksi on vapaaehtoisin voimin kerätty nopeasti 10000 frangin palkkio kansalaisilta. Ampujaa saattaa odottaa 20000 frangin sakko tai vankilatuomio.

Italiassa salaa ammuttuja susia on tuotu moottoritien varteen susivihan merkiksi. Susia syytetään tuhoista, jotka usein osoittautuvat villiytyneiden koirien tai koirasusien teoiksi; ne tappavat huvikseen päiväsaikaan, aito susi nälkäänsä yöllä.

Kotivuoristoomme on istutettu menestyksekkäästi ilveksiä. Metsästäjille ja lampureille järjestettiin ilvesinfoiltoja, jotta eri mieltä olevat pääsivät keskusteluyhteyteen ja kompromissi syntyi, kuten Sveitsissä on tapana.

Vaikka Sveitsi on pinta-alaltaan pieni maa ja asumiskelpoiset alueet tiiviisti asuttuja, eläimille on silti tilaa: kanikopinkin sallittu minimikoko huoneessa parisen neliötä, lehmillä oikeus ulkoiluun talvisin eikä tulisi mieleen valittaa kissoista pihassa tai pellolla, ei lantapatterista ravintolan naapurissa. Ravintolan ikkunalla kissa ja terassin pöydän alla koiran kaverina riippumahasikakin.

Asenteet määräävät, mikä sopii mikä ei, asenteista muodostuu ilmapiiri, jossa elämme, miten hyvin viihdymme, miten voimme. Eläimiin kohdistuva suvaitsemattomuus on sukua koville asenteille myös ihmisiä kohtaan. Koiria lukuunottamatta eläimillä ei mene Suomessa hyvin. Normaali eläinsuojelun toimenpide on tappaa eläin.

Uutisten mukaan ja ilman tilastojen harhaa Suomesta on tullut väkivaltainen ja suvaitsematon maa. Nobelisti Canetti sanoo: Ei voida kuvitella, miten vaarallinen maailmasta tulee ilman eläimiä. Ehdotankin käytännön toimenpiteenä, että jokainen väkivaltaan syyllistynyt velvoitetaan kasvattamaan terveesti lahtikuntoon edes itse syömänsä liha. Eläinten kanssa eläminen opettaa solidaarisuutta ja empatiaa, jos sitä ei ihmisten parissa ole oppinut.

Liisa Laukkarinen

Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.