Ihminen takaisin omalle paikalleen

Ajelin autolla kotiin kesäjuhlilta Koijärvi-talolta ja ajatus lähti lentoon.

Paikalla tunsi historian siipien havinaa. Täällä kourallinen ympäristöaktivisteja sai vuosikymmeniä sitten aikaan ympäristöliikkeen, josta kasvoi puolue, Vihreät.

Forssan kaupungissa lähellä Koijärveä sai alkunsa SDP vuosisadan alussa – syntyyn muun muassa vaikutti kuuluisan kulttuurisuvun vesa, opettaja, lehtimies ja poliitikko Santeri Nuorteva. Saman sukupuun vesa paljon myöhemmin kirjoitti tunnetun laulun Sininen ja valkoinen.

Kun saavuin Jyväskylään, ajattelin tätä kaupunkia ja sen kulttuuriperintöä sivistyksen kehtona. Täältä haki myös Paavo Ruotsalainen seppä Högmannilta uskonvahvistusta.

Emme tarvitse puoluepolitikointia vaan sitä, mikä meitä ihmisiä yhdistää toisiimme. Emme todellakaan tarvitse luokkayhteiskuntaa emmekä öykkärijohtajia, vaan toinen toisiamme. Elämää ei voi puristaa muotteihin eikä hallita tietotekniikalla.

Ihminen on nostettava sille kuuluvalle paikalle. Pelkän talousajattelun varaan rakennettu yhteiskunta ei toimi ihmisen parhaaksi.

Hyvinvoinnin kasvualustoja ovat kodit, päiväkodit ja koulut. Ne on saatava toimimaan lasten parhaaksi. Hyvinvoiva ihminen luo hyvinvointia myös ympärilleen ja päinvastoin.

Jyväskylän kaupungilla on pitkä humanismin perinne ja sillä olisi vahvaa osaamista näiden arvojen toteuttajana. Meidän on löydettävä jälleen ihminen ja jokaisen on satsattava henkiseen kasvuun.

Me olemme nähneet itsekkyyden ja rahanahneuden aikakauden ja sen seuraukset.

Edessä ovat toisenlaiset ajat.

Tarvitsemme henkisesti vahvan yhteiskunnan ja riittävän hyvän talouden jokaiselle.Tiukat ajat ovat myös mahdollisuus.

Irina Noramies

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.