Ihmisarvo kaikille

Eurooppaa sanotaan vauraimmaksi talousalueeksi maailmassa. EU:n talous on kyllin rikas pitämään huolta, köyhimmistä ihmisistä. Kysymys on Balkanilta tulevista kerjäläisistä. Eräät kertovat, että ne tulevat lentokoneilla. Jos tämä on totta, niin ei ole kysymys rutiköyhistä ihmisistä. Asiasta pitäisi ottaa selvää, sillä EU:n jäsenvaltioissa ei sais kohdella ihmisiä niin, että he joutuvat lähtemään kielitaidottomina vieraaseen maahan kerjäämään, joka on ihmisarvoa alentavaa.

On vaikea uskoa, että kukaan lähtee bisnesmielessä näin ihmisarvoa alentavaan hommaan. Jos tämä kerjääminen on köyhyyden sanelemaa, on se häpeää EU:lle, kun vähemmistöön kuuluvilla ihmisillä on vain kaksi ihmisarvoa alentavaa vaihtoehtoa, joko kuolla nälkään tai kerjätä. Heiltä on riistetty sivistykselliset oikeudet löytää oma paikkansa yhteiskunnassa. Tästä on kysymys: Romanian syrjityistä "mustalaisista" eli romaneista.

Kumman sinä EU:n parlamenttiin valittu edustaja valitsisit, joko kuolla nälkään tai kerjätä? Mitä sinulle merkitsee, ihmisten halveksivien katseiden kohteena olevien ihmisten kärsimykset? Suomen kolmetoista valittua parlamentin jäsentä, teillä on etuoikeus toimia siten, että siitä tulisi kunniaa koko Suomen kansalle. Jos Suomen edustajat esittäisivät voimakkaan vetoomuksen EU:n parlamentissa Balkanin romanien puolesta vaatien, että uuden Euroopan tulee olla parempi paikka elää. Vetoomuksessa tulisi vaatia todellista tasa-arvoa valtaväestön kanssa.

Ihmisoikeuksien julistuksen 1. Artikla: "Kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä."

Heitä tulisi auttaa omaan kotimaahansa ja huolehtia, että apu menee perille. Löytyykö sivistyneestä Euroopasta inhimillisyyttä? Meillä Suomessa on korjattu vähemmistöihmisten asiaa, olemme matkalla oikeaan suuntaan. Valitettavasti asenteet muuttuvat liian hitaasti.

OLAVI OIVANEN Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Lyhyet: Jeesuksestakin on tehty suvakki, vaikka oli kova tuomitsemaan ja syyllistämään.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.