Ihmisarvoinen elämä turvattava kaikille

Kiitos Jari Pirhonen (Ksml 13.5.) mielipiteissä hienoista arvokeskeisistä ajatuksista inhimillisyydestä ja siihen liittyvistä kysymyksistä. On helppoa allekirjoittaa näkemyksenne.

Kysymyksiin on olemassa vastaukset, jos pysähdymme miettimään asioita niidenkin puolesta, joilla ei ole voimia, tahtoa tai osaamista elää elämäänsä erilaisia porsaanreikiä etsien. Niillä, joita on tuettava yhteiseen jyräämiseen vääryyden voittamiseksi välttääkseen omat vastuunsa, jolloin ne jäävät muiden maksettaviksi.

Vaikka oikeudenmukaisuudelle ei ole kirjoitettuja sääntöjä, kulkee säännöt osalla meistä omanatuntona mukana.

Olen joutunut toteamaan, että oikeutta ei saa kaikki, koska arvomaailmamme ovat erilaisia ja oikeus tapahtuu röyhkeimpien mukaan.

Lain tulkinta on laaja ja porsaanreikiä on paljon niille, jotka siitä pyrkivät itse hyötymään. Osalle meistä tärkeintä on rehellisyys, vastuunkanto ja omantunnon mukainen toiminta, mutta sillä ei ole pärjännyt kymmeniin vuosiin.

Maastamme on EU:n myötä kadonnut inhimillisyys ja tilalle on tuotu kasvottomuus, ahneus ja itsekkyys, joiden mukaan kaikki eivät halua elää.

Juuri näin, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus on hukassa, on vain menestyjien markkinat.

Kun ihminen tekee nälkäkuolemaa, kärsii päivittäin ruuan, terveydenhoidon, asumisen ja muun elämän perustarpeiden puutteesta, ei ole työtä tai omaisuutta, jotka antaisivat turvaa, ei silloin ihminen jaksa enää kiinnostua kestävästä kehityksestä tai muista yhteiskunnallisista ponnisteluista, hehän elävät yhteiskunnan ulkopuolista elämää, missä puuttuu kokonaisymmärrys heidän arjestaan.

Olemme voittajia juuri sortopolitiikan ansiosta, mutta mikä on sen hinta?

Kansaamme on kohdeltu kaltoin, luotu eriarvoisuutta ja suuret tuloerot ja jaettu sinne, missä on jo kaikkea yllin kyllin, kun samaan aikaan on käännetty selkä heille, joilta puuttuu kaikki.

Heiltä, jotka ovat toimineet rehellisesti ja pyrkineet näkemään yhteisen hyvä, tehden töitä pitkää päivää, onkin viety kaikki (1990) ja palkaksi jätetty heitteille.

Kukaan ei ole kysynyt voimien riittävyyttä, ojentanut myötätuntoa, vain syytöksiä osaamattomuudesta ja uusia pettymyksiä on saanut osakseen, vaikka kyse on ollut vain erilaisista arvoista.

Kansa janoaa rauhaa, mutta myös oikeudenmukaista, avointa ja rehellistä politiikkaa, mutta heille kaikille on turvattava perustuslain edellyttämät mahdollisuudet elää ja tehdä tehdä työtä, joka on paras lääke maamme ongelmiin. Jokaiselle meistä on turvattava lailla ihmisarvoinen elämä.

Voisivatko suomalaiset muuttua inhimillisemmäksi ihan oikeasti? Opetelkaamme ajattelemaan ja kysymään niiltä, joilla ei mene kovin hyvin.

On muistettava ja myös tunnustettava, että työpaikatkin ovat pitkälti oikean politiikan tulosta, jos kansalaisilta puuttuu siihen resurssit, on turha odottaa tuloksiakaan, vaikka kuinka paljon tekisi töitä.

RITVA LEHTONEN Jyväskylä, Kuohu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kukaan ei valvo Kelaa

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

LyhyetKyllä on sääli eläimiä, joista ei pidetä huolta! Syyttömiä kärsijöitä!Pitokiellot voimaan!Metsästäjät menevät egoaan pönkittämään tappamalla viattomia eläimiä!

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.