Ihmisoikeudet kuuluvat myös paperittomille

Suurimmalla osalla maailman asukkaista ei ole minkäänlaista henkilöllisyystodistusta. Paperit eivät ole itsestäänselvyys. Niiden saamisen yleisimpinä esteinä on toimivan hallinnon puute tai poliittinen vaino – joskus esteeksi riittää pelkkä lukutaidon puute. “Virallista” kautta pakolaiseksi lähteminen on mahdollista vain harvoille.

Yksikään pakolaiseksi lähtevä ihminen ei ole laiton. Myös paperittomille kuuluu useiden kansainvälisten sopimusten nojalla oikeuksia, jotka eivät usein nykyisellään toteudu. Näitä oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus terveydenhuoltoon.

Tällä hetkellä yleinen käytäntö on kuitenkin se, että ainoa keino päästä hoitoon on kokonaiskulujen maksaminen itse. Tähän ei yhdenkään paperittoman tulotaso riitä. Lisäksi viranomaiskontaktien välttäminen luvattomasta oleskelusta kiinnijäämisen pelossa estää monia paperittomia hakeutumasta hoitoon.

Paperittomien oikeudet ovat nousseet lähiaikoina laajempaan keskusteluun. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti edistää paperittomien siirtolaisten terveydenhuoltoa osana globaalin vastuun strategiaa. Myös Suomen Lääkäriliitto on ottanut kantaa paperittomien oikeuksien turvaamisen puolesta. EU:n mittakaavalla Suomi laahaa perässä monissa paperittomien oikeuksia koskevissa kysymyksissä.

Jyväskylässä paperittomuus on tunnistamaton ilmiö eikä määrästä ole edes arvioita, vaikka yksittäisiä henkilöitä tiedetään olevan.

Paperittomuuden alle piiloutuu hyvin erilaisia ihmiskohtaloita ihmiskaupan uhreista kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen maan alle kadonneisiin. Terveydenhuollon henkilökunnalle paperittomat ovat lähes tuntematon ilmiö.

Jyväskylän tulee aktiivisesti markkinoida terveyspalveluita paperittomille siirtolaisille, jotta heille saataisiin tarjottua tarvittava terveydenhoito. Tämän kautta saadaan myös alustavia arvioita paperittomien määrästä ja tilanteista.

Kartoituksen jälkeen on mahdollista tarjota ja kehittää myös muita palveluita paperittomien auttamiseksi. Jyväskylän tulee myös laatia terveydenhuollon henkilökunnalle toimintaohjeet paperittomien hoitoa varten. Ohjeiden tulee turvata vähintäänkin ihmisoikeussopimusten mukainen kohtelu, erityisesti välittömän sairaan- ja terveydenhoidon piiriin pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.