Ihmistä ei pidä nöyryyttää

Pienikokoisen presidentti Putinin seisottaminen sivussa G-20-kokouksen yhteiskuvassa ei osoittanut kovin suurta viisautta lännen johtajilta, nälvimisen lisäksi. Kiusaamiset ja vihapuheet, sosiaalisessa mediassa ja muualla, ovat samaa alkujuurta ja jättävät aina kokijaansa arven.

Itäisissä kulttuureissa kasvojen menettäminen ja nöyryyttäminen ovat usein kuolemaa pahempia. Omiensa keskuuteen palanut Putin tosin sai sankarin vastaanoton ja aiheen sättiä muita lännen vastaisen mielialan kasvaessa uusiin mittoihin Venäjän viestinnässä.

Vastakkainololla on kokemuksesta taipumus kiristää ilmapiiriä vaarallisiin mittoihin, vaikka sodasta puhuminen on turhaa mm. 500 ydinvoimalan Euroopassa, jonne ei eläviä jää, jos kaikki pannaan matalaksi. Sodalla pelottelu kuuluu nyt eri aatteiden aseasearsenaaliin.

Suomea syytetään mielistelystä, kun täällä osataan arvioida idän paukkupuheita ja motiiveja tekojen taustalla. Kukaan ei hyväksy Krimin kaappausta ja siksi tarvitaan selvät sanat ja sanktiot mm. Ukrainan tilanteessa. Niitä nöyryytetty Venäjä ymmärtää paremmin kuin vihapuheita mutkistuvan kansainvälisen politiikan taustoittajana.

Francis Fukuyaman 90-luvun alussa esittämä ajatus historian päättymisestä läntisen liberalismin voittoon ei voinut olla enemmän väärässä. Maailma on nyt hajanaisempi kuin koskaan erilaisten voimien kamppaillessa vaikutusvallasta ja uskontofilosofisten voimien tuhotessa toisiaan. Suomalaiselle täyspäisyydelle on yhä käyttöä näkijänä ja tekijänä tosipaikan tullen.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.