Ikäihminen kaipaa ruokaseuraa

Suomen 100-vuotisjuhlaa vietettiin teemalla Syödään yhdessä. Ruoka maistuu seurassa ja yhdessäolo virkistää. Moni vanhus syö silti kaikki ateriansa yksin. Se saattaa johtaa jopa heikkoon ravitsemuksen tilaan.

Tutkitusti ikääntyneet saavat ruoastaan liian vähän proteiinia. Tämä voi aiheuttaa terveys- ja jaksamisongelmia ja altistaa jopa muistisairauksille.

Energiantarve vähenee ikääntyessä, kaikki tarvittavat ravintoaineet täytyy siis saada entistä pienemmästä ruokamäärästä. Ruokavalio on laadittava huolella kotona ja laitoshoidossa.

Riskiryhmä ovat kotona yksin asuvat vanhukset. Oman ruokahuollon rutiinit voivat tuntua vaivalloisilta ja jopa turhilta: ”Mitä sitä nyt yhdelle ihmiselle ruokaa laittamaan.”

Vaikka omaiset täyttäisivät jääkaappia valmiilla ruoalla ja välipaloilla ja ateriapalvelu toisi ruokaa kotikeittiöön asti, ei ole varmaa, tuleeko ruoka syötyä. Ruoka ei välttämättä maistu ilman pöytäseuraa, tai vanhus ei muista syödä tai juoda riittävästi. Kunto laskee, vaikka ruokaa ja juomaa on tarjolla. Ongelma kärjistyy, kun ikäihminen kotiutetaan sairaalahoidosta ilman riittävää tukea.

Ikääntyneiden osuus Suomen väestöstä kasvaa. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on 26% vuonna 2030 ja 29% vuonna 2060, arvioi Tilastokeskus. Miten ikääntyneet pysyvät hyvinvoivina ja toimintakykyisinä? Mistä vanhukselle saisi ruokaseuraa?

Voisivatko saman talon asukkaat syödä vuorotellen toistensa luona ateriapalvelun tuomat ateriat? Voisivatko kotona asuvat vanhukset käydä silloin tällöin palvelutalossa syömässä yhdessä muiden kanssa? Lapset, sukulaiset ja ystävät voivat pistäytyessään syödä ja kahvitella yhdessä ikäihmisen kanssa, kenties samalla tarkistaa ruokakaapin sisällön ja keskustella riittävästä juomisesta ja syömisestä.

Martat työskentelevät ikäihmisten terveyden edistämiseksi. Järjestämme ikäihmisille ja omaishoitajille ruokakursseja ja kotikäyntejä; jaamme tietoa, taitoa ja innostusta oman ruokatalouden hoitoon. Ruoan valmistaminen ja nauttiminen yhdessä tuo vaihtelua arkipäivään ja yhdessäolo virkistää. Seura on paras mauste.

Pirkko Haikkala

vs. pääsihteeri

Kaisa Härmälä

kehittämispäällikkö

Marttaliitto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

Lyhyet

Lyhyet

Maitoa ja lihaa ei tarvita

Huume- ongelma syvenee

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.