Ikälaki vihdoinkin tekeillä

Kauan kaivattu ja tarpeellinen vanhuspalvelulaki on vihdoin tekeillä. Suositukset vanhusten hyvän hoidon turvaamiseksi eivät ole riittäneet, tarvitaan lain voima. Vanhusten epätasa-arvo lisääntyy, jos ei lain avulla määritellä hoivan ja hoidon laatua. Ratkaisevasti laatuun vaikuttaa myös hoitohenkilökunnan määrä.

Suuri oli hämmästyksemme, kun erään suuren eläkeläisjärjestön nokkamies esitti, että ei ole tarpeellista määritellä henkilöstömitoitusta, toisin sanoen vähimmäismäärää hoivattavaa kohden. Vaihtoehdoksi hän esitti, että omaiset ja vapaaehtoiset ottaisivat vastuun. Miten kävisi niiden vanhusten, joiden lapset asuvat kaukana, jopa ulkomailla? Entä leskien ja lapsettomien vanhusten? Miten niiden, joiden lapset nykytyöelämän ja muiden seikkojen vuoksi eivät mitenkään voi ottaa säännöllistä hoivavastuuta esim. laitoksessa olevista vanhuksistaan. Järkyttävimpiä ovat ne kertomukset, joissa lapset eivät pääse yksimielisyyteen vanhustensa huoltovastuun jakamisesta.

Lasten päivähoitolaissa - joka on ollut voimassa lähes 40 vuotta - on määrittelyt vähimmäishenkilökunnasta. Myös vanhukset ja heidän omaisensa ansaitsevat vastaavanlaisen lain turvan.

Jos laitoksessa tapahtuu esim. hoitovirhe tai tapaturma, vastuu on terveydenhuoltoalan ammattihenkilöllä. Nyt lakiluonnoksessa on suunniteltu, että vastuuta terveydenhuoltohenkilöille lisättäisiin myös siten, että he olisivat velvollisia ilmoittamaan havaitsemistaan epäkohdista. Hyvin johdetun, hyvien työkäytäntöjen ja hyvän työilmapiirin työpaikoilla tämä varmaan toimiikin, mutta miten niissä, joissa vuorovaikutus ja avoimuus on kadotettu jo kauan sitten.

Nuorten kiinnostus vanhusalaan ei työelämästä eläkkeelle jäävien määrään nähden ole riittävä. Myös tästä näkökulmasta on välttämätöntä, että vanhusten hoiva- ja hoitopaikat tehdään työpaikkoina houkutteleviksi. Jo nyt nähdään, miten sosiaali- ja terveyspuolella sairauslomat ovat lisääntyneet jyrkästi. Tarvitaan lisää henkilökuntaa ja tarvitaan nuoria oppimaan vanhempien työntekijöiden rinnalle. Tarvitaan hyvä laki, hyviä päätöksiä, hyviä johtajia ja osaavia terveydenhuoltoalan ammattihenkilöitä. Pyritään luomaan myös vanhustyöntekijöille ja alalle tuleville hyvät edellytykset tehdä työnsä hyvin ja turvallisessa ympäristössä.

Hyvin tehty työ tekijäänsä kiittää. Annetaan myös nuorille mahdollisuus.

TUULA NIEMINEN kunnanvaltuutettu (vas.) Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.