Ikävää sopimusshoppailua

Virtain kaupunki siirtää sosiaali- ja terveyspalvelualan (sote) henkilöstön 1.1.2016 Keiturin Sote Oy:n palvelukseen. Kyseessä on yksityinen sosiaali- ja terveyspalvelualan yhtiö eli yritys.

Tehyn Virtain ammattiosasto 374 ry:n tietojen mukaan Keiturin Sote Oy yksityisen sektorin työnantajana on kuitenkin harkinnut järjestäytyvänsä Avaintyönantajiin (Avainta ry). Avainta ry on kuntia ja kuntayhtymiä lähellä oleva työnantajataho, joka oman määritelmänsä mukaan on ”monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa”. Sen neuvottelemaa Avainta-työehtosopimusta (Avainta-tes) sovelletaan hallinto- ja toimistohenkilöstöön, tekniseen henkilöstöön ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön.

Tehyn näkemyksen mukaan Keiturin Sote Oy:n tulee noudattaa terveys- ja sosiaalipalvelualan yleissitovia työehtosopimuksia. Työehtosopimuksen yleissitovuus merkitsee sitä, että myös järjestäytymättömän työnantajan on noudatettava määräyksiä, joista on sovittu valtakunnallisessa, ko. alalla sovellettavassa työehtosopimuksessa.

Yksityisen terveys- ja sosiaalipalvelualan työehtosopimukset on laadittu nimenomaan ko. alalle, jolloin niistä voidaan parhaiten ottaa huomioon alakohtaiset tarpeet ja työehtojen kehittäminen myös sote-palvelujen muutoksen myötä.

Työnantajan nkökulmasta suunniteltu Avainta-tes on edullisin vaihtoehto. Avainta-tes onkin heikentämässä huomattavasti koulutetun hoitohenkilöstön etuja ja edunvalvontaa. Esimerkiksi luottamusmiehiä ei voida asettaa valvomaan hoitohenkilöstön etuja, koska Tehy ei ole allekirjoittanut ko. työehtosopimusta. Voi syntyä tilanne, jossa muita aloja edustavat päättävät työehtosopimuksen soveltamisesta koskien kaikkiaan noin 350 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Kysymys on työehtojen sopimusshoppailusta henkilöstön kustannuksella. Tämäkö on Keiturin Sote Oy:n henkilöstöpolitiikka ja työnantajakuva?

Lähes kaikki yksityisellä terveyspalvelualalla toimivat yritykset ovat järjestäytyneet Terveyspalvelualan Liittoon ja noudattavat alan yleissitovaa työehtosopimusta. Tehyn Virtain ammattiosasto 374 ry edellyttää, että Keiturin Sote Oy toimii samoin.

Tehyn ja Tehyn Virtain ammattiosasto on useilla kirjeillään lähestynyt Virtain kaupungin päättäjiä ja kaupunginjohtajaa asiassa, mutta ei ole saanut vastausta tai yhteydenottoa kaupungin taholta.

Anu Maijala

puheenjohtaja

Kirsi Jokinen

pääluottamusmies

Tehyn Virtain ammattiosasto 374 ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.