Ilmaisia lounaita tai parkkipaikkoja ei ole

Virka-arkkitehdit Halinen-Sandelin puolustavat (Keskisuomalainen 6.2.) oikeaksi piirtämäänsä pikku asemakaavan muutosta Kirkkopuistoon väittämällä sen lopullisten vaikutusten ympäristöön ja liikenteeseen jäävän pieniksi ja liikenteen haittojen erittäin pieniksi.

Kaavanmuutos voi ollakin pieni, mutta sillä oikeutettava rakennushanke jo huomattavan suuri. Liikenteen haitat jo nyt koko keskustan alueella ovat suuret. Ne eivät siis voi jäädä pieniksi tai erittäin pieniksi, sillä liikennehän ei "sijoitu maan alle", sinne kaivetaan vain autovarasto, johon autot ajavat edestakaisin nykyisiä ruuhkaisia katuja.

Vaikka piirtäjät niin väittävät, ei yksityisautoilua tällä kaavanmuutoksella olla siirtämässä maan alle niin kuin "eurooppalaisissa kävelykaupungeissa", joissa junatkin usein kulkevat maan alla, vaan autot täällä edelleen kulkisivat jalankulkijoiden tiellä maan pinnalla.

Piirtäjien tekstissä maanalainen tila "sijoittuu" ikään kuin itsestään, mutta kysymys ei liene edes mistään tunnelinkaan rakentamisesta, vaan ensin paikalle kaivetaan monen kerroksen syvyinen jättiläiskuoppa ja reilusti tilan suuruinen maamäärä kärrätään muualle - ja sen jälkeen kuoppaan rakennetaan betonista parkkitilat. Rakentamisesta aiheutuva häiriö on kaikkea muuta kuin pieni tai vähäinen.

Ilmastonmuutoksenkin kannaltakin on parempi, että erikoispalveluja ei tarvitse tulla hakemaan ruuhkaisesta keskustasta, vaan niitä löytyy jo hakijoita lähempää ja viimeistään kaupungin laidalta. Ilmaisia lounaita ei ole olemassa, eikä myöskään ilmaisia parkkipaikkoja, ja kaikkein vähemmin niitä on saatavissa kuvatunlaisella raskaalla rakentamisella, joka samalla nostaa keskustasta vuokrattavien tilojen vuokria niin, että niistä ei siinä mielessä voi tulla kilpailuvalttia markettien tiloille.

Kummallisin väite mielestäni on se, että tuollaisen massiivisen rakentamisen mahdollistava kaava olisi jossakin mielessä suojelukaava, koska sillä kirjoituksenkin mukaan petataan huomattavaa ja erilaisia häiriöitä tuottavaa keskustan lisärakentamista, mutta kieli on taipuisa väline varsinkin silloin, kun kuuseen kurottaa.

Ja jos siinä katajaan kapsahtaa, voi iso valtuusto varmaan tehdä isonkin "pehmeän laskun", sitä pehmeämmän mitä enemmän nollia on laskun viimeisellä rivillä. Oikeaksi- ja vääräksipiirtämisen ero on usein vaikea tai mahdoton erottaa, varsinkin silloin, kun laskussa on paljon nollia. Selostuksesta voi kuitenkin päätellä, kenelle mitäkin huippua ollaan perustamassa.

MIKKO LAUKKARINEN arkkit. SAFA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarton rauhasta 100 vuotta

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.