Ilman lähihoitajia me emme pärjäisi

Lähihoitajilla on hyvin kiireistä ja heidän pitää tehdä töitä, jotka eivät kuulu heidän työnkuvaansa. Palkka ei ole kaikkein alhaisin mutta se on kuitenkin huono, kun katsoo heidän työnsä määrää ja työn arvoa.

Pieni palkka vähentää motivaatiota työhön. Lisäksi, kun töitä on liikaa, niitä ei saa tehtyä eikä ehdi tehdä niin hyvin kuin haluaisi. Se haittaa kaikkia osapuolia. Työmotivaatiota voisi nostaa töiden vähentämisellä ja antamalla hyvää palautetta.

Esimerkiksi vanhusten kotihoidossa työskentelevä juuri ja juuri ehtii soittaa ambulanssin mutta ei aina ehdi jäädä odottamaan vanhuksen kanssa ambulanssia. Ajatelkaa nyt niitä vaaratilanteita, joita voi tulla, kun vanhus jää yksin odottamaan!

Hän voi lähteä yksin jonnekin ja pahentaa tilaansa. Muistisairas voisi unohtaa koko asian. Vanhus voisi kaatua tuolillaan ja satuttaa itseään. Työntekijöillä pitäisi olla tarpeeksi aikaa ja potentiaalia hoitaa asiakas kokonaan.

Vanhukset tarvitsevat huomiota niin kuin kaikki ihmiset. Kun hoitajilla on liian kiireistä, he eivät ehdi huomioida vanhuksia.

Jos heillä olisi tarpeeksi aikaa, he voisivat jutella vanhuksille ja antaa heille huomiota. Niin vanhuksilla olisi iloinen mieli.

Kun työntekijällä ei ole tarpeeksi työmotivaatiota tai hän ei pidä työstään, työ tehdään huonosti ja tulee negatiivista energiaa. Motivaatiota voisi nostaa palkan korottamisella, töiden vähentämisellä ja ystävällisyydellä.

Lähihoitajien työ on tärkeää ja kallisarvoista. Ilman heitä huonovointisilla vanhuksilla, lapsilla tai aikuisillakaan ei olisi hoitajia. Ja jos ei olisi lähihoitajia, yhteiskunta ei toimisi. Pienen palkan, raskaan työn ja sen paljouden takia ammattiin ei ole paljon hakijoita.

Lähihoitajan eläke ei paljoa houkuttele, kun ajattelee, mitä kaikkea vanhana tarvitsee ja miten paljon lääkkeisiin ja laskuihin jo menee. Mielestäni jos palkkoja ei nosteta, niin ainakin eläkettä pitäisi.

Aliisa Tuhkanen

Kuuhankaveden koulu 8 lk

Hankasalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.