Ilmastoahdistuksen sijaan kaipaan uutisia toivosta

Miksi katsomme vierestä, kun jäätiköt sulavat, eläinlajit kuolevat, meret täyttyvät roskalla, Australia palaa tai Itämeri rehevöityy? Mitä meille ja tälle upealle planeetallemme käy, jos emme tee nyt jotain?

Tiedämme kaikki hyvin ilmastonmuutoksen olemassaolon, mutta tiedämmekö, mitä siitä seuraa? Merenpinta nousee napajäätiköiden sulamisen vuoksi, mikä taas johtuu ilmaston lämpenemisestä.

Tämän takia osa maista ja varsinkin rannikoista joutuu vedenpinnan alapuolelle, mikä taas johtaa siihen, että pakolaisuus lisääntyy. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa varsinkin kuivilla alueilla metsäpaloja, hyvä esimerkki tästä on Australia.

Ihmisillä on ympäri maailmaa puutetta puhtaasta juomavedestä, ja juodessaan likaista vettä he saattavat sairastua, eikä alueella ole välttämättä tarpeeksi hyvää terveydenhuoltoa.

Kaikki eläimet eivät sopeudu radikaaleihin muutoksiin ja monet lajit kuolevat sukupuuttoon. Esimerkiksi koaloiden määrä on vähentynyt radikaalisti, sillä ne eivät pääseet pakoon Australiassa riehuvaa tulta.

 

Tietysti ymmärrän, että kaikilla ihmisillä ei ole resursseja tai mahdollisuutta auttaa esimerkiksi Australian metsäpalotuhoissa tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen rahaa.

Joskus taas ne, jotka voisivat auttaa, eivät ehdi tai jaksa töiltään tai opiskelultaan perehtyä tarpeeksi siihen, kuinka voisivat vaikuttaa.

Toivon silti, että ihmiset ostaisivat vain sellaisia tuotteita, joita oikeasti tarvitsevat ja jotka on tuotettu ekologisesti, suosisivat luomu- ja lähiruokaa, kulkisivat pyörillä tai julkisilla busseilla, eivätkä lähtisi yksin ajamaan henkilöautoilla, jos on parempia vaihtoehtoja tarjolla ilmastonmuutoksen kannalta.

Useimmiten ei tajua, kuinka pienillä muutoksilla on paljon vaikutuksia. Esimerkiksi turhaan päällä olevien valojen sammuttaminen, suihkussaoloajan minimointi tai vaikka parin roskan kerääminen maasta eivät ole sinulta pois ja joka päivä noiden tekeminen on edistysaskel.

 

Ratkaisuna pidän sitä, että ilmastonmuutoksesta puhuttaisiin enemmän kannustavalla sävyllä, sillä se saisi ihmiset miettimään ja harkitsemaan, eikä niinkään stressaantumaan.

Tiedämme, kuinka ahdistavaa on kuulla esimerkiksi Australian tilanteesta, sukupuuttoon kuolevista eläinlajeista tai jäätiköiden sulamisesta.

Jos taas puhuttaisiin edistymisestä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja positiivisista uutisista, se antaisi ihmisille uutta toivoa ja taistelutahtoa ilmastonmuutosta vastaan.

 

Jenna Suomela,

Mankolan yhtenäiskoulu 8B

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.