Ilmastonmuutos ei sukupuolikysymys

Heini Utunen kirjoitti, että ilmastonmuutos lyö pahiten naisia. On varmaankin totta, että varsinkin köyhimmissä maissa naiset joutuvat kantamaan suurimman taakan luonnonkatastrofeista. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että ilmastonmuutos ilmiönä ei olisi sukupuolineutraali, vaan kyseessä lienee se valitettava tosiasia, että suuressa osassa maailman maita kauniimpi sukupuoli on muutenkin heikommassa asemassa.

Utunen väittää ilmastonmuutoksen lisänneen naisten kärsimystä, koska se on hänen mukaansa lisännyt luonnonkatastrofeja, joista hän mainitsee esimerkkeinä Burman pyörremyrskyn ja Kiinan maanjäristyksen. Ilmaston lämpenemisen ei kuitenkaan ole todistettu lisäävän kumpiakaan.

Itse asiassa viimeaikainen tutkimustieto osoittaa, että ilmaston lämpeneminen ei vaikuta pyörremyrskyjen esiintymistiheyteen. Sukupuolten välisen tasa-arvon puute on maailmanlaajuisesti todellinen ihmisoikeusongelma. Sen ratkaisemiselle ei kannata tehdä karhunpalvelusta sitomalla se ilmastonmuutokseen, joka on ongelma vain poliitikkojen ja ympäristöaktiivien puheissa, kun todellisuudessa se on vain luonnollista vaihtelua, johon ihmiskunnalla ei ole osaa eikä arpaa.

PASI MATILAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.