Ilmastonmuutos on todellinen uhka

Luin hieman hämmentyneenä päätoimittaja Mervolan kirjoituksen "Ilmastopäästöt ovat taikasana" (Ksml 3.12.). Siinä hän muun muassa toteaa, että ilmastopäästöistä on tullut länsimainen yksi totuus ja toivoo, ettei ilmastonmuutos osoittaudu vääräksi harhakuvaksi. Kriittisyyttä tarvitaan, mutta olisin toivonut päätoimittajan perustelevan voimakasta kantaansa.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtajana olen saanut olla ilmastoasioiden äärellä tiiviisti koko tämän eduskuntakauden. Kaiken kuulemani jälkeen ilmastonmuutos ei mielestäni ole yhden totuuden asia, vaan tietoon perustuva, vaikeasti hallittavissa oleva, erilaisista asioista muodostuva kokonaisuus.

Ilmastonmuutos on suurin yksittäinen ihmiskunnan yhteinen haaste, johon kietoutuvat myös tavoitteet köyhyyden, aliravitsemuksen ja sotien vähentämisestä. Luulen, että emme joudu tulevaisuudessa selittelemään väärää harhakuvaa vaan pikemminkin perustelemaan, miksi emme tehneet enemmän, vaikka tiesimme jo paljon.

Tilastot kertovat karua kieltään: Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut 70 prosenttia vuosina 1970-2004. Pohjoisen napa-alueen jääpeite on kutistunut noin 15 prosenttia vuodesta 1978. Viimeksi muutama viikko sitten Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi, että vuonna 2008 mitatut kasvihuonekaasupitoisuudet olivat korkeampia kuin koskaan aikaisemmin.

Täällä Suomessa sateinen harmaus yleistyy. Vuosisadan lopulla pakkaspäiviä on Pohjois-Suomessa arviolta noin kolmannes nykyistä vähemmän. Maan eteläosissa pakkaspäivät voivat vähetä jopa puoleen.

Päätoimittaja Mervola toteaa myös, että Intiassa ja Kiinassa ei ilmastopäästöjen alentamista ajatella. Tosiasia on, että näissäkin maissa tehdään jo paljon. Esimerkiksi eduskuntakeskustelussa ympäristöministeri Lehtomäki on kiitellyt Kiinan ilmasto-ohjelmaa kunnianhimoiseksi.

Koska kasvu on näissä talouksissa kovaa, pitää myös käyttöön otettavan uuden teknologian olla ajan tasalla. Tässä mielessä ilmastonmuutoksen haasteet voivat tarjota pienelle Suomellekin mahdollisuuden uusiin vientituotteisiin ja uusiin työpaikkoihin.

Ilmastonmuutos on totta. Olisi mukavaa, jos se ei olisi totta, mutta mukavuudenhalumme ei saa estää meitä toimimasta. Siksi kaikki maat ovat Kööpenhaminassa neuvottelemassa uudesta ilmastosopimuksesta.

Maailma on vain lainassa lapsiltamme. Minun sukupolveni ei pysty antamaan maapalloa samassa kunnossa eteenpäin, jossa sen itse saimme. Toivottavasti uusi ilmastosopimus syntyy, jotta omilla lapsillani olisi mahdollisuus päästä edes hiukan parempaan tulokseen.

SUSANNA HUOVINEN kansanedustaja (sd.) eduskunnan ympäristö-valiokunnan pj. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.