Ilmastouhka on energia- keskustelumme ydintä

Onko puun poltto viisasta? Siinä voi polttaa näppinsäkin, kuten Raimo Sopo (KSML 28.5.) minua muistuttaa. Tarkoitukseni (KSML 14.5.) ei ollut arvostella suomalaista metsätaloutta muulta osin kuin globaalin ilmastouhan kannalta.

On selvää, että Suomi vihreän kullan rikkaana maana pystyy huolehtimaan omasta hiilijalanjäljestään, poltti puuta tai ei. Vieläpä pystyisi myymään sitomiskapasiteettiaan esimerkkinä muille tuhlareille.

Suurimpana syynä ilmasto-ongelmaan ovat ahneet öljyvaltiot ja niiden hyväksikäyttäjät luonnon kustannuksella. Miljoonien vuosien aikana maan alle varastoitunutta, viherkasvuston keräämää aurinkoenergiaa myydään ja poltetaan päättäjiensä ”hyvinvoinnin” ja sotilaallisen varustautumisensa turvaamiseksi globaalisssa kilpailutaloudessa. Todellinen uhka piilee kuitenkin ilmastossa.

Kulutuksemme ylläpitämiseksi meillä käydään kovaa kiistaa palkkarintamalla muun muassa puun vientituotteiden kehittämiseksi ja kauppaamiseksi.

Hiilitalouden ja ilmaston kannalta tällä puukaupalla on vain vähäinen merkitys, jos jätetään huomioimatta terveydelliset, työpaikkojen ja vientitulojen huomattavat menetykset. Vaikka puuta polttaisimme runsaastikin kylmän ilmastomme tärkeänä uusiintuvan energian lähteenä, ilmaston ja hiilidioksidin kannalta puusta valmistetuilla vientituotteilla enimmäkseen on sama kohtalo kuin jos itse polttaisimme koko puumäärän.

Osin myydyt puutuotteet mätänevät ja kulutetaan jossain muualla tai poltetaan jäteongelmana. Auttaahan kauppa kuitenkin maan taloutta.

Ilmastomuutokselle pahinta lienee se valtava energiamäärä, jota kuluttamme öljyn ja kivihiilen poltolla sekä myös öljystä valmistettuna muovina, joka lopulta joutuu jätteisiin, luontoon tai poltettavaksi.

Tämä muovijäte sekä merien lämpeneminen tuhoavat merien eläimistöä, kalakantaa ja herkkiä koralliriuttoja. Myös Nigeria on hyvä esimerkki öljyn aiheuttamista ongelmista.

On oikein, että metsävarantojamme valvovat ja hoitoa suunnittelevat siihen kouluttautuneet asiantuntijat, kuitenkin luonnon ehdoilla. ”Päreitään” ei näissä kysymyksissä kannata polttaa, koska valoteho jää heikoksi.

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Akkujen metallit kaupan

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.