Ilmavoimat tekee Suomessa totista työtä

Äskeinen vierailu Karjalan lennostoon Kuopioon antoi hyvän ja tehokkaan kuvan ilmavoimien suorituskyvystä oman ilmatilan koskemattomuuden turvaamiseksi. Suomen ilmavoimat on Britannian jälkeen toiseksi vanhin ilmavoima maailmassa ja kehittynyt puolustushaaraksi, jolla on sanansa sanottavana missä maailmantilanteessa hyvänsä.

Ilmavoimat on Suomessa oppinut läksynsä sodan ja rauhan oloissa ehkä paremmin kuin missään muussa kaltaisessaan maassa, lähes satavuotisen historiansa aikana. Ilmavoimat ei ole mennyt sanalliseen kilpavarusteluun eikä maalailemaan viholliskuvia turvatessaan ilmatilaa. Näytöt ratkaisevat.

Toimintatapa ja ylläpidetty valmius tunnistus- ja torjuntalentoihin on tullut selväksi eri osapuolille ja yksi osoitus tästä oli taannoinen Hornetin rajaloukkaajan tunnistus Suomenlahden öisellä taivaalla ilmakuvineen. Ei näistä numeroa tehdä niin kuin ei tehty sodan aikaisten hävittäjälentäjien suorituksista osana jatkosodan torjuntavoittoa.

Naapurimaiden ilmavoimilla on suurempi tarve esitellä ”ilmavoittojaan” ja korostaa uhan olemassaoloa ja sen vaatimia järjestelyjä yhteisen vihollisen olemassaoloa korostaen.

Puolustusvoimat – ja ilmavoimat sen osana – kykenee nostamaan valmiuttaan siellä missä tarvitaan ja potentiaalinsa turvin tekemään alueen hyväksikäytön kannattamattomaksi.

Turha spekulointi ja uhkatilanteiden julkinen maalailu ei kuulu, eikä ole kuulunut aiemminkaan, Suomen tapaan toimia ja kertoa puolustusjärjestelyistään. Vapaaehtoinen maanpuolustus ja asevelvollisuus, ammatillisen osaamisen taustana, ovat ominaisuuksia, joita tuskin muualla edes tunnetaan ja siksi Suomen puolustusta arvostetaan maailmalla laajasti. Olemme mukana siellä, missä yhteistyötä ja rauhan hyväksi tehtävää työtä tarvitaan.

Lars-Olof Fredriksson

majuri evp

Ilmavoimien tiedotuspäällikkö 1975–85

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.