Inflaation määritelmä

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 2.7. pohdittiin inflaation syitä ja seurauksia. Kirjoitus toisti erittäin yleisen virheen rinnastaen inflaation ja hintojen nousun toisiinsa, minkä vuoksi myös päätelmät menivät pieleen.

Vaikkakin arkikielessä inflaatiolla tarkoitetaan lähes aina hintojen nousua, klassisessa taloustieteessä se tarkoittaa rahan määrän kasvua. Hintojen nousu puolestaan on välttämätön seuraus inflaatiosta, mikä osaltaan selittää termien sekoittumisen.

Yhden hyödykkeen, kuten öljyn, hinnan nouseminen ei aiheuta yleistä hintojen nousua, ellei siihen vastata lisäämällä rahan määrää keskuspankkien toimesta, yksityisellä lainanotolla tai molemmilla.

Tietysti öljyn kallistuminen nostaa niiden tuotteiden hintoja, joissa öljyn hinta on merkittävä tuotantokustannus, mutta rahan määrän pysyessä vakiona tästä seuraa ainoastaan öljytuotteiden kysynnän heikentyminen (joka aiheuttaa laskupaineita hintaan korjaten tilannetta), vaihtoehtoisten tuotteiden kysynnän lisääntyminen (joka myös aiheuttaa laskupainetta öljyn hintaan) ja/tai (öljyn kysynnän pysyessä ennallaan) muiden tuotteiden kysynnän heikentyminen (joka aiheuttaa laskupaineita niiden hintoihin).

Raaka-aineiden ja hyödykkeiden hintojen muutokset siis ainoastaan ohjaavat kysyntää uudelleen, mikäli rahan määrä ei muutu. Nykyisestä yleisestä hintojen noususta onkin lähes yksinomaan syyttäminen länsimaiden keskuspankkeja rahan määrän lisäämisestä ja hallituksia muista hintoja nostavista toimista, kuten ruoan hintatasoa nostavasta biopolttoainevillityksestä.

PASI MATILAINEN puheenjohtaja Keski-Suomen Liberaalit Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.