Informaatiosotaa ja tyhjillä sanoilla keikarointia

”Informaatioajan vaikutus turvallisuuteen, hybridisodankäynti sekä informaatio- ja globaalin mieliavaruuden merkitys moderneissa konflikteissa tulevat siis opiskelijoillemme tutuiksi jo nyt”, toteaa Panu Moilanen perustellessaan infosodan koulutusta (Ksml 26.10.). Samaa tasoa ovat tutkija Saara Jantusen äskettäin julkaistut tutkimukset infosodasta.

Yhteen kuulumattomien käsitteiden ja sivistyssanojen määrä ei takaa tiedon arvoa ja käytettävyyttä erityisesti sotia ja kriisejä käsiteltäessä. Parin tutkinnon ja pitkän viestintäalan kokemuksen jälkeen en ymmärrä mitä mielipiteeni alun lainauksella halutaan sanoa.

Entinen viestinnän teoria; kuka sanoo, kenelle ja millä vaikutuksella, tarjosi mahdollisuuden arvioida tiedon luonnetta ja viestinnän merkitystä eri osapuolille.

Sosiaalisen median paineissa viestijät eivät enää osaa tai halua ottaa kantaa sanomien sisältöihin, kohdentaa sanottavaansa ja pohtia, mitä vaikutuksia sanottavalla on. Laatujournalismi, keskustelutapa ja aiheiden merkityksen arviointi ovat saaneet väistyä jokamiehen oikeuden tieltä sanoa ”mitä sylki suuhun tuo”. Sosiaalinen vastuu on samalla menetetty sivistystä kannattelevan puheen ja kirjoittelun voimavarana.

Samassa taistelussa infosodan käsitteestä on tullut väline, jolla jakaa ihmiset tämän päivän todellisuuden ymmärtäjiin ja kelkasta pudonneisiin. Sotahommasta jotakin tietävänä arvioisin, ettei vaikuttamiseen ja tiedon erittelyyn poikkeusoloissa, osaamisen ja tiedon lisäksi, juuri löydy uutta ruutia, vaikka tekniset mahdollisuudet signaalin manipulointiin kasvavat kiihtyvästi.

Hienot sanat ja käsitteet eivät korvaa hyvää suomalaista käsitettä medialukutaito, ja niitä koulutuksen ja yleissivistyksen tarpeita, joilla tiedon kaaosta voidaan torjua. Sosiaalisen median määrä ja usein kyseenalainen laatu tekevät älyllisen ja viisaan arvioinnin vaikeaksi. Mitään kantavia ja kokonaisvaltaisia teorioita ei enää ole viestinnän määrittelemiseksi, jos uusia sotaoppeja on uskominen.

Lars-Olof Fredriksson

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.