Inhimillisyyttä ja innovaatioita

Elämme murroksen aikaa, jolloin tuttuja perinteisiä arvoja, toimintatapoja ja rakenteita ravistellaan. Aikaa jolloin päättäjältä kysytään ymmärrystä ja taitoa tehdä päätöksiä, jotka ottavat huomioon sekä inhimilliset tekijät että talouden realiteetit.

Joudumme tulevalla vaalikaudella tekemään vaikeita päätöksiä. Omista eduistaan joutuvat tinkimään niin lapset, nuoret, työssäkäyvät, työttömät, eläkeläiset kuin työnantajatkin. Silti meidän tulee pyrkiä solidaarisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Meillä ei ole oikeutta tehdä tunteettomia päätöksiä, jossa suljemme silmämme lähimmäisen hädältä.

Tarvitsemme päätöksentekoon myös jämäkkyyttä, koska hyvinvointi perustuu talouden jakovaraan. Mitä paremmin saamme talouden rattaat pyörimään, sitä paremmin voimme turvata sosiaaliset etuudet.

Joudumme siis tekemään päätöksiä, jotka kannustavat suomalaisia kehittämään ja tekemään niin hienoja asioita, että niitä halutaan muuallakin maailmassa.

Suomen talous ei nouse vain kotimaisella kysynnällä. Sitäkin tarvitaan, mutta tilannetta parantaa enemmän vientiin tähtäävät toimenpiteet. Meidän on saatava lisää vientiä ja enemmän energiaomavaraisuutta. Keski-Suomessa voisimme panostaa esimerkiksi biokaasulaitoksiin, uusiin puunjalostustuotteisiin, koulutukseen, luontoon, puhtaaseen veteen, hiljaisuuteen, saunakulttuuriin ja matkailuun.

Nyt Suomi on liikaa ulkomaisen tuontienergian varassa. Energiaomavaraisuuttamme tuleekin jatkossa parantaa, paranamme sillä myös kriisivalmiuttamme. Esimerkiksi biokaasutuotannolla voimme parantaa hajautettua energiantuotantoa. Myös tukemalla ja suosimalla kotimaisia energiamuotoja luomme lisää kaivattuja työpaikkoja.

Energiaomavaraisuuden parantamiseksi on parannettava myös energiatehokkuuttamme. Monien julkisten rakennusten, kerrostalojen ja teollisuuden kiinteistöjen energiatehokkuudessa on vielä paljon parannettavaa.

Matti Similä

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.