Innovaatioita vai ydinvoimaa?

Suomen eduskunnan päätös kahden uuden ydinvoimalaluvan myöntämisestä kuvastaa hyvin sitä tilaa, jossa haaveiden innovaatio-Suomi tällä hetkellä mataa. Kovasti on mietintöä ja työryhmää haaveilemassa innovaatioista, mutta käytännön toimet kulkevat päinvastaiseen suuntaan.

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on todettu raakaöljyn hinnan vaikuttavan tehtyjen patenttihakemusten (innovaatioiden) määrään. Öljyn hinnan laskiessa patenttien määrä laskee ja öljyn hinnan noustessa patenttien määrä vastaavasti lähtee nousuun. Ihminen keksii uutta, kun olosuhteet sitä vaativat.

Ydinvoima on tällä hetkellä Suomen raakaöljy, ja ydinvoiman määrän lisääminen tulee vähentämään innovaatioita kahdesta syystä. Toisaalta suomalaiset markkinavoimat keskittyvät jo nyt uuteen ydinvoima-aikaan, eivätkä ole halukkaita/kyvykkäitä panostamaan tarpeeksi muihin energiamuotoihin. Samoin yritysten ja niiden rahoitukseen nojaavien oppilaitosten mahdollisuus panostaa uusiutuvien energiamuotojen tutkimukseen ja kehitykseen laskee vääjäämättä, koska pääomat sidotaan kalliisiin ydinvoimahankkeisiin.

Jotta todellinen innovaatio-Suomi voisi syntyä ja kukoistaa, ydinvoiman lisärakentaminen tulisi lopettaa. Näin joutuisimme oikeasti miettimään ja luomaan Suomessa toimivia ekologisia ja eteenpäin vieviä toimintamalleja ja teknologioita.

Tällainen lähtökohta lisäisi innovaatioita merkittävästi ja takaisi näille rahoituspohjaa. Samalla se loisi Suomeen uusia menestysyrityksiä ja auttaisi perinteisiä energiaintensiivisiä aloja eteenpäin vaatimalla näiltä uudenlaisia työskentelymenetelmiä sekä uudenlaisia, kilpailukykyisiä, tuotteita.

Suomalainen metsäteollisuus toimii tästä hyvänä esimerkkinä. Se käyttää tuotekehitykseen noin 0,5 prosenttia liikevaihdosta. Tämä, jos mikä, on ydinvoimataloutta, jossa halpa energia ruokkii passiivisuutta ja paikallaan oloa.

Suomen metsäteollisuudelle, samoin kuin muulle raskaalle teollisuudelle olisi tulevaisuuden kannalta lottovoitto, jos he joutuisivat oikein tosissaan innovoimaan ja panostamaan energiatehokkaaseen tuotantoon, uusiin tuotantomenetelmiin ja tuotteisiin. Näin he voisivat kilpailla tulevaisuuden markkinoilla sekä tuotteilla, tuotantovälineillä että toimintamalleilla.

On nurinkurista, että haaveiden innovaatio-Suomessa pyritään jämähtämään vanhoihin kaavoihin ja toimintatapoihin. Johan innovaatio sananakin vaatisi eteenpäin menoa - jotain uutta!

JUHO JÄPPINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.