Intendentin outo valintakuvio

Entisenä jyväskyläläisenä ja edelleen Jyväskylän kulttuurielämästä aktiivisesti kiinnostuneena olen seurannut hämmentyneenä Jyväskylä Sinfonian intendentin valintaprosessia (Ksml 6.6. ja 10.6.).

Kaupunginhallitus valitsi 10.6. kaupunginjohtajan ehdotuksesta virkaan Emma Anttilan. Hallitus oli asettanut prosessia varten valintalautakunnan, jonka tehtävä ulkopuolisen silmin katsottuna oli yksiselitteinen: löytää asiantuntemuksellaan virkaan sopivin ehdokas.

Mutta valintalautakunta epäonnistui tehtävässään eikä kyennyt tekemään ratkaisua kahden kärkiehdokkaansa, Anttilan ja Nikke Isomöttösen, välillä. Työryhmän jäsen, hallinto- ja talouspäällikkö Kristiina Itäranta totesi (Ksml 6.6.), että ”työryhmän valitsemat ehdokkaat olivat hyvin tasaväkiset. Heistä kaupunginjohtaja valitsi Anttilan”.

Kaupungin hallintokoneiston ulkopuolelta asetelmaa katsovana tilannetta on mahdoton ymmärtää. Jos asiantuntijalautakunta ei pysty tekemään esitystä, oikea ratkaisu olisi perustaa uusi lautakunta, joka pystyisi ratkaisun tekemään ja myös perustelemaan.

Nyt lautakunta pesi kätensä ja siirsi päätöksenteon kaupunginjohtajalle, jonka virkavaatimuksiin tuskin kuuluu asetettujen ehdokkaiden musiikkielämän ja -hallinnon laajan tuntemuksen tai hallinnon ja taiteellisen toiminnan yhteensovittamisen kyvyn arvioiminen (virkaan valitsemisen edellytykset, kaupunginhallituksen esityslista 10.6.).

Vielä hämmentävämpää on, että valitsematta jäänyt Isomöttönen vaikuttaa kaupunginhallituksen asettamien valintaedellytysten valossa eittämättä pätevämmältä hakijalta. Isomöttönen toimii Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä ja on aiemmin toiminut myös Jyväskylä Sinfoniassa hallinnollisissa tehtävissä.

Jyväskylän musiikkielämää seuraavilta on tuskin jäänyt huomaamatta, että Isomöttösellä on kaupungin musiikkitoimintaan harvinaisen laaja kosketus myös musiikkihallinnon ulkopuolella: Hänet on nähty usein niin kapellimestarina kuin kuoronjohtajanakin.

Anttilan kerrotaan toimineen huilunsoiton äänenjohtajana Oulussa ja Joensuussa 10 vuotta ja nyt Jyväskylä Sinfonian tuottaja-nuotistonhoitajana. Mitenkään Anttilan huilistinuraa väheksymättä en pysty näkemään, kuinka näiden kahden hakijan esimieskokemus ja musiikkielämän tuntemus (virkaan valitsemisen edellytykset) voidaan asettaa tähän järjestykseen.

Jyväskylä on ylpeä hienosta orkesteristaan, monista upeista kuoroistaan ja vilkkaasta musiikkielämästään. Takana täytyy kuitenkin olla rehti ja toimiva hallintokoneisto – muuten taiteelliseltakin toiminnalta vähitellen putoaa pohja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.