Investointeja on ohjattava pyöräteihin

Hallitusneuvotteluissa sovittiin investointiohjelmasta. Julkisuudessa on puhuttu lähinnä teiden ja rautateiden kunnostamisesta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että pyöräilyinfra on monin paikoin luokattoman huonossa kunnossa ja vanhanaikaista. Pyöräinfra on valtaosin kuntien vastuulla ja valtio on tukenut sen rakentamista tai ylläpitoa todella vähän.

Pyöräilyinvestoinneissa on kaikista infrainvestoinneista ylivoimaisesti paras kustannus-hyötysuhde. Helsingin kaupungin laskelmien mukaan huippuluokan pyörätiehen sijoitettu euro tuottaa jopa 7,8 euron hyödyt.

Harvemmin asutuillakin alueilla hyödyt ovat merkittävät. Hyödyt muodostuvat erityisesti kansanterveyden paranemista ja pyöräilyn aikasäästöistä verrattuna muihin liikennemuotoihin.

Pyöräliitto onkin ehdottanut mallia, jossa valtio myöntäisi tukea pyöräilyinvestointeihin niille kunnille, joilla on erillinen pyöräilybudjetti. Tuki olisi enintään 30 prosenttia kokonaisinvestoinnista.

Pyöräilyyn osoitettu investointisumma voisi olla 40 miljoonaa euroa vuodessa. Tällä summalla saataisiin aikaan merkittäviä muutoksia. Investoinnista syntyisi yhteiskunnalle jopa yli 300 miljoonan euron säästöt.

Pyörätiehankkeissa valtion ei tule käyttää byrokraattista arviointiprosessia. Kunnat tietävät itse hyvin, mihin pyöräilyrahat kannattaa sijoittaa: ne voivat olla pieniä korjauksia ympäri kuntaa tai yksittäinen suuri investointi, kuten silta tai tunneli. Investointiavustusta saavien kuntien pitäisi kuitenkin kertoa, miten avustus lisää pyöräilyä.

Juha Sipilä polkaisi voittoisan vaalikampanjansa käyntiin pyöräilemällä läpi Suomen. Toivottavasti hänen johtamansa hallitus tekee päätöksiä, joilla tervehdytetään niin kansaa kuin kansantalouttakin.

Matti Koistinen

toiminnanjohtaja

Pyöräliitto ry

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.