Irti puhelinriippuvuudesta, nuoret!

Puhelinriippuvuus on ongelma, joka koskee monia nuoria. Riippuvainen ei hallitse puhelimensa käyttöä. Joskus se saattaa häiritä koulunkäyntiä, esim: läksyjen tekoa, kokeisiin lukua yms. Se myös aiheuttaa unettomuuta ja hermostuneisuutta. Sosiaalinen media ja pelit voivat koukuttaa. Nuoret pelkäävät jäävänsä kaveriporukan ulkopuolelle, jos jokin tärkeä viesti tai asia menee ohi.

Tyttöjen ja poikien puhelimen käytössä on eroja. Tytöt käyttävät sosiaalisen median sovelluksia yleensä poikia enemmän: he päivittävät statuksiaan, lisäävät valokuvia ja keskustelevat kavereidensa kanssa.Tyttöjen puhelinriippuvuus onkin usein someriippuvuutta eli sosiaaliseen mediaan kohdistuvaa riippuvuutta.

Poikien somen käyttö on paljon vähemmän henkilökohtaista kuin tyttöjen. Pojat kuvaavat videoita, pelaavat ja jakavat linkkejä musiikkiin tai videoihin.

Puhelinriippuvuus on selkeästi vähemmän haitallista kuin esimerkiksi päihde-, uhkapeliriippuvuus. Puhelinriippuvuus on sinänsä vaaraton riippuvuus, sillä se ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, josta on vaikea päästä eroon. Halpojen puhepakettien aikana puhelinriippuvuus tuskin ajaa ketään perikatoonkaan.

Vaikea puhelinriippuvuus voi kuitenkin sotkea elämän pahasti, kun harrastukset ja oikeat sosiaaliset suhteet kärsivät. Puhelinriippuvuuskaan ei siis ole täysin vaaratonta. Mutta kuitenkin on parempi roikkua puhelimessa kuin vaikkapa nettipokeria pelaamassa tai alkoholia juomassa. Kaikki on suhteellista.

Mielestämme se ei ole hirveän vakavaa, mutta silti pitäisi päästä puhelimesta irti omin avuin.

Mitä enemmän olet illalla puhelimella sitä vähemmän nukut yöllä, koska menet myöhemmin nukkumaan. Et myöskään saa unta niin helposti, koska aivot ovat virkeinä.

Onhan illalla kiva jutella kavereille ja pelata pelejä, mutta se ei ole hyväksi koulunkäynnille. Vaikka se olisi kivempaa silti puhelin pitää laittaa pois. Toivoisimme, että pystyisitte hallita puhelimen käyttöä omin avuin.

Ilari Vestola

Jeremia Vepsäläinen

Vihtavuoren yläkoulu 8C

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.