Isäntä ja torpparit kiinteän laajakaistan varjossa

Keski-Suomeen on synnytetty ”torpparilaitos” kiinteän laajakaistan varjolla. Siinä ”isäntänä” rahaa käärii Verkko-osuuskunta Kuuskaistan tytäryhtiö Kuuskaistan Palvelut Oy Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:ltä. Suuri osa palveluyhtiön tuloista siirtyy edunsaajille kuten ”suolaisen hinnan” kaivuyrityksille.

Mahdollisuus saada EU:n ja valtion tukea hankkeisiin on ollut täkynä.

Torpparikunnat (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas, Toivakka) Kuntarahoitus Oy:n lainoilla rahoittavat Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n (KSVH) kautta sen tytäryhtiötä Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:tä (KSVV).

Verkkojen ylläpitämiseksi tulisi saada riittävä määrä liittyjiä. Näin ei tapahdu torpparimallissa.

Isäntä on Keski-Suomessa varmistanut sopimuksin tulovirtansa ja jättänyt velkavastuut kunnille. Yli 30 vuoden ajaksi torpparikunnat ovat tehneet kontrahdin kymmenien miljoonien eurojen tulonsiirrosta isännälleen! Sammon (verorahojen) ryöstöstäkin voisi jopa puhua.

KSVH:n ja KSVV:n tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus vuodelta 2015 antavat aiheen ihmetellä, miten torpparit ovat moiseen suostuneet.

Ehdollisessa (!) lausunnossaan 2.6.2016 KSVV:n yhtiökokoukselle tilintarkastaja toteaa: ”(..) keskeneräisten hankkeiden valmiiksi saattamiseen on arvioitu vaadittavan vielä noin 9,5 miljoonaa euroa. Pysyvien vastaavien arvostukseen voi liittyä epävarmuutta, jos yhtiö ei pysty saattamaan hankkeita loppuun ja hyödyttämään investointeja riittävää tuloa tuottavalla tavalla.”

Ja: ”(..) yhtiöllä on meneillään tukirahoitusta koskevat neuvottelut Viestintäviraston kanssa (4 613 749 euroa). Jos tähän ei löydetä ratkaisua, niin hankkeiden rahoitus ja loppuun saattaminen hankaloituu, millä seikalla saattaisi olla vaikutusta myös yhtiön kykyyn jatkaa toimintaansa.”

Kun otetaan lisäksi huomioon tukien mahdollinen palautusvastuu 7 553 674,06 euroa, yhtiön tulevaisuus ei näytä valoisalta.

KSVV:n viime vuoden liikevaihto oli 989 510,61 euroa ja tulos tappiolla 542 692,91 euroa. Omavaraisuusaste oli 3% ja vieras pääoma 25 646 528,48 euroa.

Jyväskylä, Saarijärvi ja Viitasaari ovat riitauttaneet hankkeen Kuuskaistan kanssa. Keuruun hanke ”seisoo”. Joutsan kunnan hankealuetta on pienennetty eikä operaattorisopimusta ole allekirjoitettu.

Näille kunnille järki näyttää tulleen, joskin jälkijunassa. Veronmaksajia lohduttaa tieto siitä, että DNA, Elisa, Sonera ja Finnet-yhtiöt ovat valmiit sijoittamaan laajakaistaan miljardi euroa 8–10 vuoden aikana. Tämä mahdollistaa (Ficom) nopean laajakaistan lähes kaikkiin talouksiin. Laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta tuli voimaan 1.7.2016 ja tukee tavoitetta.

Keski-Suomen kunnissa on kahden kerroksen laajakaistaväkeä. Velkaiset torpparikunnat maksavat suolaista kontrahtia kannattamattomista verkoista, joiden rakentaminen ei edes niille kuulu. Muiden kuntien asukkaat käyttävät kaupallisten operaattorien palveluita.

Laajakaista (kiinteä ja langaton) on välttämätön. Se tulee toteuttaa kuitenkin liiketaloudellisesti kestävästi.

Torpparimallissa raha imuroidaan ties minne. Siitä ja siihen liittyvien järjestelyjen laillisuudesta viranomaisten tulisi olla erityisen kiinnostuneita.

Jotain on sentään todettu. Valtiontalouden tarkastusvirasto suoritti laajakaistarakentamisen tukemista koskeneen tarkastuksen: ”Joissakin tapauksissa hankkeen toteuttaja ei ole pystynyt viemään loppuun laajakaistan rakentamista. Jo useaan kertaan uutisissakin ollut Osuuskunta Kuuskaistan tapaus on tästä esimerkki.” Näin kertoi VTV:n tiedote 25.5.2016.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.