Isäntämalli murentaisi maakunnan

Uskomattomalta vaikuttaa, ettei Jyrki Kataisen hallituksen uusinkaan ministeri, Susanna Huovinen, tunnu ymmärtävän, mitä kello soteuudistuksessa on lyönyt. Edes Keski-Suomen liiton hallituksen tuoreella ja yksimielisellä kannanotolla ei tunnu olevan merkitystä ministerin isäntäkuntainnostukselle.

Keski-Suomessa, niin kuin valtaosassa muuallakin Suomessa, halutaan, että perusterveyden ja erikoissairaanhoidon sekä vaativimman sosiaalitoimen järjestämisvastuu rakennettaisiin maakunnan kaikkien kuntien yhteistyön pohjalle. Totta kai tällöin järjestämisvastuu on radikaalisti laajemmilla harteilla kuin silloin, jos yksi kunta on isäntänä, joka päättää ja muut ovat siltä palveluja ostavia renkejä. Totta kai myös perus- ja erikoissairaanhoidon integroiminen onnistuu silloin paremmin, jos niistä vastaa sama järjestäjä.

Palvelujen tuottamismahdollisuus pitäisi vastaavasti olla monilla eri tahoilla, yksittäisillä kunnilla, kuntayhtymillä, osuuskunnilla ja jopa yksityisillä palvelujen tarjoajilla. Sote-palvelujen rahoitus pitäisi samalla järjestää yksikanavaiseksi. Se osaltaan takaisi palvelujen tasapuolisen saatavuuden maakunnan eri osissa sekä taloudelliselta asemaltaan erilaisille ihmisille.

Isäntäkuntamallin ”pehmentäminen” sellaiseksi, että se täyttäisi perustuslain vaatimukset merkitsee näennäisdemokratiaa. Sellaisesta ei kannata keskisuomalaistenkaan kuntien hurmaantua.

Hallituksen tavoite osoittaa vaativimpien sote-palvelujen järjestämisvastuu isäntäkunnalle ja joitakin vähemmän vaativia palveluja yli 50000 asukkaan kunnan ”pikkuisännille” olisi varsinainen himmelien himmeli. Samalla hallitus lopettaisi nykyiset sairaanhoitopiirit.

Keski-Suomen tapauksessa moinen isäntäkuntamenettely murentaisi maakuntaa monelta kohdin. Sellainen ei ole maakunnan etu. Jyväskyläläisenä olen varma, ettei se ole liioin jyväskyläläisten etu.

Muuallakaan Euroopassa ei ole sellaista komentopolitiikkaa, jolla itsenäisiä kuntia noin vain määrättäisiin toisten rengeiksi tai yhden kunnan omistukseen kaavaillun uuden keskussairaalan maksumiehiksi. Sellainen ei sovi myöskään Suomeen.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

Onneksi Hakkaraisen tietämättömyys pääsee julki

Lomautukset ovat väärä säästö

Lyhyet

Miksei Linkillä lento- asemalle?

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.