Isien ja lasten oikeudet voivat unohtua lastensuojelussa

Nyt kun äitienpäivä on vietelty, haluan kertoa pintaraapaisun omista kokemuksista suomalaisesta ”lastensuojelusta” sekä isien oikeuksista lapsiin ja päinvastoin.

Jos Suomessa äiti haluaa erota ja haluaa järjestelmän taakseen esimerkiksi huoltajuusasioissa, kannattaa hänen ehdottomasti tehdä se turvakodin kautta.

Varmasti useat turvakotien asiakkaat ovat oikeasti avun tarpeessa. Mutta on todella ikävää, että löytyy myös äitejä, jotka vievät lapsen turvakotiin vain käyttääkseen järjestelmää hyväksi toista vanhempaa vastaan. Silloin sekin paikka on pois oikeasti apua tarvitsevalta.

Suurin kärsijä on lapsi, jota hyväksikäytetään ”laillisella kaappauksella” äidin omiin tarkoitusperiin.

Tällä saadaan isä heti altavastaajan asemaan huoltajuusasioissa. Lapsi repäistään normaalista arjesta todella outoon tilanteeseen – ei auta itku tai pyynnöt päästä isän luokse kotiin, äiti päättää, mikä on lapsen edun mukaista.

Kukaan ei kysele sossusta eikä turvakodista isältä tai lapselta yhtään mitään todellisesta tilanteesta. Kaikki perustuu äidin tarinoihin.

Vaikka jälkeenpäin todettaisiin, että mitään väkivaltaa tai väkivallan uhkaa ei ole ollut olemassa, niin eipä siitä mitään seuraamusta äidille tule.Tarjotaan ehkä lisää apua, kun äidillä on varmasti niin vaikeaa.

Kuvitellaanpa asia toisinpäin. Jos perheen isä joku kaunis päivä kaappaisi lapsen mukaansa ja yrittäisi viedä lapsen vaikkapa turvakotiin vedoten masennukseen ja erotilanteeseen, niin varmasti olisi poliisi noutamassa isää koppiin ja lapsi toimitettaisiin kiireesti äidille takaisin.

Monelle isälle saattaa myös tulla jälkeenpäin yllätyksenä, että äiti on usean vuoden ajan juossut perheneuvolassa, sossussa, psykologilla ja kouluterveydenhoitajalla. Kirjauttanut omia valheellisia tarinoita ja väittänyt esimerkiksi lapsen sanoneen ikäviä asioita isästään. Mikään näistä instansseista ei välttämättä missään vaiheessa kysy isän tai lapsen mielipidettä asioihin.

Vaikka erotilanne ei olisi näin ruma, isällä on aina todistelutaakka huoltajuusasioissa. Äidillä saa olla mielenterveysongelmia, masennusta ynnä muuta, näitä ongelmia ei kuitenkaan välttämättä katsota haitaksi äidille lapsen huoltajuutta ajatellen.

Isällä sen sijaan pitää olla rahaa, pää kunnossa ja ennen kaikkea hyvä kirjoitustaito. Jos isä haluaa edes vähän pitää omista ja lasten oikeuksista kiinni, on käytettävä tunteja kirjoittamiseen eri paikkoihin.

Ei auta vaikka olisit aina ollut oikeasti läsnä lapsen elämässä, rakastanut ja huolehtinut. Isä joutuu hakemaan aina oikeuksia valitusten ja käräjäoikeuden kautta, äidille ne tippuvat automaattisesti.

Sossun tädit ja lastenpsykologit hokevat mielellään termiä ”lapsen edun mukainen”, mutta valitettavasti Suomessa tämä lause tarkoittaa liian usein lähinnä äidin edun mukaista.

Tommi Neijonen

kuljetusyrittäjä, isä

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.