Isoveli tunnistaa - meidät kaikki!

Maire Vidgrén kirjoitti otsikolla ”Isoveli valvoo - jopa vanhaa mummoa?” (Ksml 10.6.). Hän ihmettelee poliisin lupapalveluiden esittämiä kysymyksiä, hänen jättäessään passihakemusta. Vidgrén epäilee, että hänen aikaisemmin esittämillään mielipiteillä tai käyttäytymisellään olisi jotain tekemistä asian kanssa. Ettei kenellekään jäisi väärää kuvaa viranomaisen toiminnasta, vaatii kirjoitus selvennyksen.

Henkilön hakiessa passia pitää hänet tunnistaa. Tunnistamiseen kelpaa virallinen tunnistusasiakirja, joita ovat voimassaolevat passi ja henkilökortti. Esimerkiksi ajokortti on asiakirja, joka osoittaa henkilön ajo-oikeuden, virallisena tunnistusasiakirjana sitä ei voi käyttää.

Jos passihakemusta jättävällä henkilöllä ei ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, joutuu viranomainen tunnistamaan hänet tekemällä muutaman lisäkysymyksen, pohjautuen Väestötietojärjestelmästä saataviin tietoihin. Tällaisia kysymyksiä ovat yleensä vanhempien tai lasten tiedot, tai muut sellaiset tiedot joita henkilön tulisi itsestään tai lähipiiristään tietää. Edellä kuvattu tunnistamistapa kuitenkin vaatii, että henkilöllä on esittää jokin asiakirja tunnistamisen tueksi, esimerkiksi ajokortti, tai vanhentunut passi.

Mikäli henkilöllä ei ole esittää minkäänlaista asiakirjaa tunnistamisensa tueksi, esimerkiksi tilanteessa että hänen lompakko on anastettu, tehdään henkilön tunnistamiseksi tarkempi selvitys. Tällaista tilannetta varten henkilö joutuu tekemään erillisen hakemuksen eri rekistereiden avulla tapahtuvaa tunnistamista varten.

Viranomaisen tulee tietää, kenen kanssa hän asioi. Erityisesti Suomen passi on asiakirja, jota voidaan pitää kaikin tavoin erittäin luotettavana asiakirjana. Henkilön varma tunnistaminen on keskeinen vaatimus sille, että Suomalaisen viranomaisen myöntämän asiakirjan laatu pysyy mahdollisimman korkeana myös jatkossa.

Poliisiviranomainen on siis myös mielipidekirjoituksen kirjoittaneen henkilön kohdalla toiminut siten kuin laki viranomaista vaatii toimimaan. Ei enempää, eikä vähempää.

Tuomo Korhonen

komisario

Keski-Suomen lupavalvontayksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.