Isoveli valvoo – jopa vanhaa mummoa?

Uusin passini vuosi sitten, ja jouduin poliisilaitoksella lähes kolmannen asteen kuulusteluun. Minulta kyseltiin syntymäkotikuntaa, puolison syntymäaikaa- ja paikkaa, lasten syntymäaikoja, osoitteita, entisiä osoitteitani, muuttojani.

Lastenlasten kohdalla poliisin tiedostossa oli virhe: vain vanhimman lapsenlapsen tiedot löytyivät, kahta nuorempaa ei ollut olemassakaan.

Luulin, että kuulustelu oli ihan normaali käytänne, kunnes jouduin hankkimaan taas uuden passin nimenmuutoksen takia. Ihmettelin virkailijalle, miksi minulta ei nyt tivata tietoja vanhemmista, entisistä kotipaikoista jne. Virkailija tokaisi: ”Ei niitä nyt yleensä kysellä, jollei ole jotakin epäilyttävää!”

Tunnen vain yhden ystäväni, jolle on tehty vastaavanlainen tutkinta passin uusimisen yhteydessä. Hänkin on ihan tavis!

Nyt minua vaivaa, mitä epäilyttävää minussa oli vuosi sitten – ja on ehkä edelleen. Missä kaikissa rekistereissä minä olen?

Yritin miettiä, mitä rikoksia olen tehnyt. Minulla ei ole edes ylinopeussakkoja – ainoa rike on ajoneuvoveron maksun unohtaminen vuosia sitten ja kaksi pysäköintisakkoa.

Kuitenkin menneisyydestäni ja nykyisyydestäni löytyy varmasti paljon epäilyttävää. Pahin rikoksista on varmaan lakkovahtina toimiminen yliopiston päärakennuksen edessä 1970-luvun alussa. Osoitimme mieltä hallinnonuudistuksen puolesta.

Sittemmin olen allekirjoittanut lukuisia ”epäilyttäviä” nettiadresseja: Pekka Haavisto presidentiksi ja Eroa, Päivi Räsänen! Olen kannattanut homoliittojen laillistamista, kannabiksen käytön sallimista, rasismin vastustamista, kirkon eroa valtiosta, uskonnonopetuksen lopettamista... ja käynyt Agit Propin & Chydeniuksen konserteissa.

Sosiaalisessa mediassa Facebook-profiilinikuvanani on anarkistimerkki. Korvissani riippuvat rauhanmerkin muotoiset korvikset.

Käsivarteeni on tatuoitu Roosa nauha -symboli, joka on lähes identtinen AIDSin vastaisen merkin kanssa. Kavereissani on IPU:n jäseniä, mielenosoittajia, hallituksen arvostelijoita – mutta myös hyvin oikeistolaisia, kunnon ihmisiä.

En ole koskaan ollut minkään puolueen jäsen. Olen kuitenkin avoimesti kertonut, että sydämeni on vasemmalla puolella ja äänestän aina naista tai miestä – henkilöä – vasemmalta. Kerran olen livennyt: äänestin pressanvaaleissa Elisabet Rehniä, koska hän oli mielestäni parempi vaihtoehto kuin Martti Ahtisaari.

Omasta mielestäni olen aina ollut laillisen yhteiskunnan puolella. Olen ilmiantanut pari rattijuoppoa, soittanut poliisin vihjepuhelimeen huumekauppiaista, yrittänyt saada poliisia sakottamaan työpaikkani pihassa tupakoivia alaikäisiä, noudattanut nopeusrajoituksia, ajanut aina selvin päin... Missä mättää?

Ehkä rikkeisiini kuuluu yleisönosastokirjoittelu. Olen haukkunut OAJ:n pääjohtajineen & luottamusmiehineen, ottanut kantaa moniin koulutuskysymyksiin (erityisopetus, lukioiden liittäminen kky:hyn, Lyseon lakkauttaminen).

Olen puolustanut radikaaleja teatteriesityksiä, haukkunut vanhustenhoidon ja typerät ammattinimikkeet. Olen kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle, ja paraikaa odotan oikeuskanslerin ratkaisua kanteluuni kky:n palkanmaksuperusteista.

Olen vain ilmaissut mielipiteeni, kuten perustuslain, yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain mukaan kuuluu tehdä. So what?

Olenko siis vaarallinen yli kuusikymppinen mummo, jota pitää Isonveljen vahtia?

Orwellin yhteiskunta toteutuu nykypäivän Suomessa: jos en ole hiljaa ja sulaudu seinäpaperiin, niin minua valvotaan. Ihanaa, jos olen Supon listalla! Sinne ei varmaan ihan kuka tahansa pääse.

Maire Vidgrén

FM, lehtori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.