Isovelikö maksimoi autoilun kustannuksia?

Tällä kerralla ehdottavat vihreät autoilun verottamista tekniseen valvontaan perustuen. Yksityisyys säilyy, kun paikkatieto tallentuu vain kilometrien tarkkuudella.

Ei siis voi väittää olleensa Oulussa työmatkalla kun todellisuudessa hurvitteli Helsingissä. Mutta miksi pitäisi käyttää kallista tekniikkaa kilometriperusteisen verotuksen mahdollistamiseen?

Vihreiden mukaan ”veromalli olisi oikeudenmukainen ja tukisi ympäristöystävällisemmän teknologian pääsyä markkinoille” (Ksml 24.8.). Miten niin? Valvova isoveli ei mitenkään huomioisi polttoaineen kulutusta. Kolme litraa satasella kuluttavasta ajosta perittäisiin samaa kilometriveroa kuin 15 litraa kuluttavasta. Eihän sellainen verotus houkuttele hankkimaan vähäruokaista autoa.

Yksinkertaisin ja verottajan kannalta halvin sekä autoilijoiden kannalta oikeudenmukaisin malli on verottaa edelleen polttoainetta. Se maksaa paljon, joka saastuttaa paljon.

Vähäpäästöisyys merkitsee vähäistä kulutusta ja siis vähäisiä veroja. Tuskin tarvittaisiin edes kovin suurta veronkorotusta verotulon säilyttämiseksi ennallaan.

Tarjoamaani veromallia on ehdotettu lukusia kertoja ennenkin ja aina se on tyrmätty täysin pätemättömin perustein.

Olisiko vihdoin aika harkita vakavasti ympäristöystävällistä verotusta?

Edes vielä toistaiseksi harvinaiset hybridi- ja sähköautot eivät kaada valtion taloutta. Sähköä verotetaan siinä missä bensaakin.

Aluksi on hyvä, että sähköllä pääsee halvemmalla. Se edistää sähköautojen yleistymistä. Aikanaan voidaan sähköveroakin korottaa. Ja rakentaa muutama ydinvoimala lisää, että kaikki autot saadaan kulkemaan.

Juha Nikulainen

Mänttä–Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.