Istuminen uhkaa terveyttä

Keho ja mieli tarvitsevat liikuntaa. Ihailemme työmatkapyöräilijöitä, salilla ja jumpassa kävijöitä, koska he pitävät huolta terveydestään. Tiedämme säännöllisen liikuntaharrastuksen ja arkiliikunnan vaikuttavan myönteisesti terveyteemme. Liikkuminen ei ole kuitenkaan vain lenkkeilyä tai rautojen nostoa.

Ihmisen fyysisestä aktiivisuudesta riippumatta istuvan elämäntyylin on todettu lisäävän mm. aikuisiän diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, tuki- ja liikuntaelinsairauksien, sydän- ja verisuonisairauksien ja jopa ennen aikaisen kuoleman riskiä. Me maksamme kalliin hinnan siitä, että Suomessa istutaan liian paljon. Ensikuulemalta väite kuulostaa oudolta, mutta tutkimusten mukaan runsas istuminen tuottaa yhteiskunnalle merkittävät kustannukset.

Pienillä asioilla voi olla ratkaiseva merkitys oman jaksamisen ja terveyden kannalta. Säännöllisten taukojen pitämisen istumisen aikana on puolestaan todettu vähentävän kaikkia edellä mainittuja riskejä. Aihetta on ansiokkaasti ylläpitänyt esimerkiksi luomuliikunnan puolestapuhuja liikuntafysiologi (LitM) ja väitöskirjatutkija Arto Pesola.

Jyväskylän yksi valtti on vahva osaaminen liikunta- ja terveystieteiden alalta mm. Suomen ainoan Liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksen ansiosta. Asian ristiriita korostui maanantain 9.6. kaupunginvaltuuston kokouksessa, kun yks kaks hyppy -kampanja järjesti ruutuhyppelyä ennen kokousta – iloa liikuntaan teemalla. Valitettavasti sitä seurannut neljän tunnin kokous toimitettiin läpi ilman taukoja. Jokaiselle meistä on varmasti haastavaa jaksaa keskittyä tärkeiden päätösten tekemiseen niiden ansaitsemalla intensiteetillä, kun olemme passivoineet kehomme ja mielemme tuntien istumisella.

Jyväskylän kaupunki voisi toimia suunnannäyttäjänä ja ottaa kokouskäytäntöihinsä kirjauksen lyhyen tauon pitämisestä aina tietyn ajan kuluttua kokouksissaan. Esitän viiden minuutin taukoa tunnin välein, joka lisäisi merkittävästi osallistujien vireyttä ja keskittymistä sekä auttaisi myös jaksamaan loppuun asti, sekä olisi helposti toteutettavissa.

Liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa on meidän jokaisen lahja itsellemme ja sen voi aloittaa todella pienistä asioista kuten vaikka nousemalla välillä hetkeksi tuolilta tai sohvalta ylös tai vaihtamalla hissin portaisiin. Tärkeintä on katkaista pitkät istumissessiot esimerkiksi päätteen äärellä. ”Mens sana in corpore sano – terve sielu terveessä ruumiissa” (Juvenalis).

Caius Forsberg

kaupunginvaltuutettu (kok.)

liikuntatieteiden opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.