Itsenäisyyden ainekset

Mitä tarkoitetaan itsenäisyydellä? Monella, maalla, sitä ei ole eikä osata edes kaivata, kun holhouksen alaisena on eletty aina.

Onko itsenäisyys jotakin persoonatonta, taustalla olevaa, vai jokaiseen vaikuttava kansakunnan olotila, jonka hyväksi pitää tehdä työtä, aikanaan piti jopa sotia? Entä yksilön kannalta, voimmeko olla avoimesti iloisia ja ylpeitä aikaansaannoksistamme yhteiskunnan jäseninä ja vapaan maan kansalaisina?

Oma ikäluokkani, sotien aikana syntyneet, saivat itsenäisyyden synnyinlahjana ja kummilta kultalusikan, jolla on voinut rauhantilassa kaivella rusinoita pullasta.

Sotien jälkeinen aika on silti haastanut aikalaisensa kylmään sotaan ja ajoittain kuumaksi käyneeseen politiikkaan.

Onneksi osittain viisaudella, joskus jopa tuurilla, Suomesta on tullut Euroopan valittu kansa. Mutta säilyykö itsenäisyys, suomalainen tapa elää ja olla?

Sodista ja armeijoista ei tänään juuri puhuta, vaikka muun muassa meillä ajatus maan puolustamisesta edelleenkin elää vahvana karujen kokemusten ja kalliin uhrin velvoittamana.

Missään muualla ei enää ole kaltaistamme kansanarmeijaa, asevelvollisuutta ja aluepuolustusta, sen todellisessa merkityksessä.

Meilläkin tämä vakuutuksen kaltainen sotalaitos on saanut kylkijäiseksi ns. kriisinhallinnan, jonka solmut on aina vain tiukemmin solmittu yhteen kasvottoman terroritorjunnan kanssa. Onko paikkamme läntisen sivilisaation etuvartiossa, hinnalla millä hyvänsä ja kyseenalaistamatta sen keinoja ja tavoitteita?

Vältän lempiaihettani, pysyttäytymistä sotilasliitto Naton ulkopuolella, kun niin monet merkit viittaavat uusiin valintoihin. Jos ja kun liitymme Natoon, voidaan asevelvollisuudelle heittää hellät jäähyväiset ja kevyet mullat aatteiden haudalle. Hautaa kaivetaan eräillä puolustusvoimista heitetyillä typerillä ajatuksilla ja teoilla.

90 prosenttia tämän päivän sodista ja kriiseistä käydään kansakuntien sisäisinä, etnisiin ja kulttuurisiin ongelmiin liittyen, mutta vielä jää sodan mahdollisuus uskossaan siitä hyötyville.

Omansa ovat ns. rosvovaltioiden tuottamat uhat, joita tuskin niitäkään voidaan ulkomaisin asein taltuttaa niin kuin nyt on nähty Irakissa ja Afganistanissa.

Afganistanissa käydään vuorilla sissisotaa miehittäjiä vastaan ja al-Qaedan taltuttaminen on samalla jäämässä unhoon.

Tämän päivän epäjärjestys on monessa 11. syyskuuta 2001 tapahtuneen terrori-iskun seurausta, kun Yhdysvaltain johdolla maailma jaettiin meihin ja muihin.

Jos et kuulu meihin olet vihollisemme, kuului sotahuuto, jonka seurauksia nyt yritetään kriisinhallinnalla paikata. Meidän kannattaa olla itsenäisiä.

LARS-OLOF FREDRIKSSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Sateenkaariliike vahingoittaa

Palautussopimusten puute on ongelma

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.