Itsenäisyys kirkolle uudelleen

Pappisveljeni ja entinen kansanedustaja Lauri Oinonen esittää arvokkaita näkökulmia suunnitteilla olevasta seurakuntien rakenneuudistuksesta. (Ksml 10.1.) Hänellä on kokemusta, sillä hän on ollut mukana, kun kuntallitoksen seurauksena Pihlajaveden itsenäinen seurakunta lopetettiin. Rivien välistä olen lukevanani, että hän katuu tätä ratkaisua.

Kun minusta kirjoituksesta ei käy selvästi esille se, mikä on uudistuksen tavoite, haluan nostaa sen esiin. Oinonen kirjoittaa: ”Seurakunnat edustavat jo keskiajalta lähtien vanhinta paikallishallintoa.” Näin tosiaan on. Kirkko loi omien tarpeidensa perusteella Suomeen pitäjät. Vuonna 1869 pitäjä jaettiin kunnaksi ja seurakunnaksi. Siitä lähtien on kunta pääsääntöisesti ollut ensisijainen paikallishallinnon alueen määrääjä. Seurakuntien on ollut pakko sopeutua tähän. Niin kuin Oinonen aivan oikein toteaa: ”...koska saman kunnan alueella voi olla vain yksi kirkollinen veroprosentti.”

Uudistuksen tavoitteena on päästä eroon tästä pakosta niin suuressa määrin kuin se veroprosenttisäännön määräämissä rajoissa on mahdollista. Kirkko ottaisi taas takaisin vallan määritellä hallintoalueensa rajat. Nämä kirkossakäyntialueet ovat tärkeitä myös paikallisidentiteetin ylläpitämisen kannalta.

Jo nykyisen kirkollisen lainsäädännön puitteissa tähän on pyritty. Keski-Suomessakin tällaisesta yritteliäisyydestä on esimerkkejä: Jyväskylän kuntaliitoksen yhteydessä ei tehty kolmen entisen seurakunnan yhtymää, mitä Oinonen näyttäisi kannattavan. Sen sijaan luotiin alueseurakuntarakenne. Se on koettu onnistuneeksi. Joutsan seurakuntaan taas kuuluu kaksi nykyistä kuntaa ja yksi entinen.

Toteutuessaan uusi seurakuntarakenne palauttaa kirkolle osan sen entissestä itsemääräämisoikeudesta ja irrottaessaan sen pakkoavioliitosta kunnan kanssa parantaa seurakuntien mahdollisuuksia ylläpitää paikallisidentiteettiä.

Tapio Lampinen

pappi, dosentti

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.